Katolinen kirkko Suomessa alkaa maksaa palkkaa papeille, Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Sippo kertoo tiedotteessaan.
Piispa Sippo kertoo, kuinka papit eivät ole tähän asti saaneet varsinaista palkkaa vaan asunnon, ruokaa ja taskurahaa. Varat ovat tulleet Saksan katolisilta papeilta lahjoituksina.
”Kukaan pappi ei ole valittanut tästä järjestelystä. Eihän pappi yleensä pidä tehtäväänsä ammattina, vaan on hengellisessä työssä, ei ansaitakseen rahaa, vaan antaakseen panoksen evankeliumiin perustuvalle tehtävälle ihmisten hyväksi. Kappalaisista piispoihin, kaikki saavat saman elannon”, Sippo kirjoittaa tiedotteessa.
Syy muutokseen on viime vuonna tehty työsuojelutarkastus, joka kattoi Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan, Pyhän Marian ja Pyhän Joosefin seurakunnat ja lisäksi Katolisen tiedotuskeskuksen ja Katekeettisen keskuksen, Studium Catholicumin ja Jyväskylän ursuliinisisarten lastentarhan.
Tiedotteen mukaan työsuojelutarkastaja totesi, että papisto ja urkurit ovat työsuhteessa olevia työntekijöitä. Katolisen kirkon on järjestettävä palkkaus ja sen yhteyteen kuuluvat maksut lokakuun alkuun mennessä. Käytännössä hiippakunnan on tehtävä 24 papin kanssa työsopimus.
Palkkauksesta syntyy 500 000 euron vuosittaiset kulut, joiden lisäksi on vielä hallinnollisia kuluja. Saksalaispapit auttavat niiden hoitamisessa ainakin muutaman vuoden ajan. Silti varainhankinnan on tehostuttava, Sippo toteaa tiedotteessa.
”Valtion antama tuki pitäisi saada huomattavasti korkeammaksi, avustuksia on saatava enemmän ulkomailta, samoin omista seurakunnista. Tärkeintä olisi hiippakuntalaisten tietoisuus siitä, että olemme kirkkona heidän tuestaan riippuvaisia. Olisi hienoa, jos hiippakuntalaiset maksaisivat yhden prosentin tuloistaan kirkolle vapaaehtoisena jäsenmaksuna. Se auttaisi meitä huomattavasti”, Sippo toteaa.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä