Kipan kustannukset närästävät Naantalin kirkkovaltuustossa

Viime marraskuussa Naantalin yhteisessä kirkkovaltuustossa käsiteltiin aloitetta, jossa vaadittiin selvitystä Kirkon palvelukeskukseen, eli Kipaan liittymisen yhtymälle aiheutuvista kustannuksista ja palvelujen toimivuudesta.

Selvitys haluttiin, ennen kuin seurakunta tekee lopullisen päätöksen palvelukeskukseen liittymisestä. Asia eteni Naantalista yhteiseen kirkkoneuvostoon, joka pyysi lausuntoa Kipan johtokunnalta.

Johtokunnan antama lausunto ei tyydytä asian käynnistänyttä seitsemää yhteisen kirkkovaltuuston edustajaa. He pitävät sitä ympäripyöreänä. He eivät usko Kipan tuovan säästöjä ja henkilösäästöjä, vaan päinvastoin.

”Palvelukeskuksen johtokunta ei myöskään esittänyt minkäänlaisia laskelmia siitä, miten kulut katetaan tulevina vuosina. Vuoden 2014 alijäämä oli 5,4, miljoonaa euroa, vaikka mukana olevilta seurakuntatalouksilta oli peritty keskimäärin yli 30 000 euroa. Vuoden 2015 lukuja ei vielä ole käytettävissä, mutta alijäämä lienee edelleenkin melkoinen. Miten alijäämät jatkossa hoidetaan, onko vaihtoehto maksujen tuntuva korottaminen, vai edelleenkin kirkon keskusrahastosta kattaminen kuten nyt on tehty?” aloitteentekijät kirjoittavat.

He pyytävät nyt, että Kirkkohallitus velvoittaisi palvelukeskuksen antamaan yksityiskohtaisempaa tietoa keskuksen tulevien vuosien talousennusteista ja kustannusten kehittymisestä sekä perittävien maksujen määrästä.

”Pakottamisesta ei tykätä”

Naantalin seurakuntayhtymän talousjohtajan Jorma Koivulan äänenpainot eivät paljon eroa aloitteen tekijöistä.

– Pakottamisesta ei tykätä, kentän ääni pitää ottaa enemmän huomioon, Koivula kommentoi kirkollisen keskushallinnon toimia, vaikka toteaakin puhuvansa hieman kärjistäen.

Hän valmistelee nyt asiaa yhteiselle kirkkoneuvostolle ja pyytää Kirkkohallitukselta lausuntoa asiaan.

– Seurakunnista tulee helposti leimasimia. Luottamushenkilöt haluaisivat ottaa tällaisissa asioissa enemmän kantaa. Valtuustoaloite on siitä osoitus, Koivula sanoo.

Hänen tuntumansa on se, että aloitteella on yhteisessä kirkkovaltuustossa laajasti tukea. Useampi kuin seitsemän olisi ollut valmis allekirjoittamaan sen.

– Tuskin kaikki ovat yksimielisiä, mutta aloitteelle tuntui olevan myönteinen henki.

Talousjohtajan mukaan Kipa on tuonut Naantalin yhtymälle lisäkustannuksia, vaikka säästöjä odotettiin.

– Jossain vaiheessa oli ajatus, että olisi tullut saman verran säästöjä, kun nyt tulee lisäkustannuksia. Nyt näyttää siltä, että ei lähivuosinakaan synny säästöä. Se on harmittava asia.

”Tuntuu, ettei saisi keskustella”

Naantali on liittymässä Kipaan vasta ensi vuoden alusta. Valtuustoaloitteen mukaan siirtymäkaudesta aiheutuu kuitenkin kymmenientuhansien eurojen lisäkustannukset.

Koivulan mukaan seurakuntakentältä kuuluu enemmän negatiivisia ajatuksia Kirkon palvelukeskuksesta kuin positiivisia.

– Kipa tulee varmasti tekemään tappiota lähivuosinakin. Käyttäjäthän sen maksavat, hän ennustaa.

Muutaman vuoden toiminut Kirkon palvelukeskus (Kipa) tuottaa valtakunnallisesti kirjanpidon ja palkanlaskennan palveluja seurakuntatalouksille, seurakunnille, hiippakunnille ja kirkon keskusrahastolle. Kaikki seurakunnat eivät ole vielä ehtineet siirtyä Kipaan.

Palvelukeskus on ehtinyt herättää lyhyen historiansa aikana jo paljon keskustelua puolesta ja vastaan kirkon kentällä. Paikoin se on ollut hyvinkin ärhäkkää.

– Onhan näistä asioista joka tapauksessa hyvä keskustella. Tuntuu vähän, että tällaisista asioista ei saisi keskustella, kun ne tulevat vähän niin kuin pakkona. Luottamushenkilöiden eikä minunkaan mielestä se sovi nykyajan yhteiskuntaan.

Kipan johto on luvannut kommentoida Naantalin asiaa Kotimaa24:lle alkuviikosta.

Kuva: Jaani Föör. Kipan toimitila Oulussa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHumanitaarinen huippukokous ensi viikolla – Ulkomaanapu vaatii hätäavun tehostamista ja rahaa koulut
Seuraava artikkeliSansan Medialähetyspäivät kokoaa katsomot eri puolille Suomea

Ei näytettäviä viestejä