Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei ole tänä vuonna seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -tapahtuman virallinen tukija.
Helsinki Pridea vietetään vuosittain kesä–heinäkuun vaiheessa. Tänä vuonna koronapandemia siirsi tapahtumaa. Pride-viikko järjestetään 7.–13.9. hajautetusti ja virtuaalisesti.
Viime vuonna Kirkkohallituksen johtoryhmä teki päätöksen kirkon virallisesta kumppanuudesta Helsinki Priden kanssa. Päätöstä seurasi kohu, joka johti muun muassa julkiseen kirjeenvaihtoon kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) ja arkkipiispa Tapio Luoman välillä.
Keskustelua käytiin myös siitä, mikä taho saa päättää kirkon tapahtumakumppanuudesta. Entinen Kirkkohallituksen kansliapäällikkö, nykyinen Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kirjoitti, että tehdyn päätöksen perusteella kumppanina on Kirkkohallituksen virasto, ei Suomen evankelis-luterilainen kirkko.
Tänä vuonna vastaavaa yhteistyökumppanuutta ei solmittu.
– Mukanaolo on aina tapauskohtaista harkintaa, ja tänä vuonna katsoimme Kirkkohallituksen johtoryhmässä, ettei tarvetta kumppanuusyhteistyöhön ole. Olemme tehneet ratkaisun vain Kirkkohallituksen osalta, seurakunnat ratkaisevat itse mahdollisen kumppanuusyhteistyön, Kirkkohallituksen kansliapäällikön sijainen, kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja toteaa.
Pihlaja sanoo, että hänen mielestään viimevuotinen keskustelu ei vaikuttanut päätökseen. Pihlajan mukaan viime vuonna Pride-viikon teema miellettiin soveltuvaksi kirkon kumppanuudelle.
Viime vuonna Pride-viikon teema oli ”Avoin kaikille”. Tänä vuonna teema on ”Esikuvat”.
Pääkaupunkiseudun seurakuntia ja Herättäjä-Yhdistys mukana
Aiempien vuosien tapaan Pride-viikolla on kuitenkin muita kristillisiä kumppaneita.
Joukko Priden tukijoiksi ilmoittautuneita seurakuntia on järjestäytynyt tänä vuonna ”evankelis-luterilainen kirkko pääkaupunkiseudulla” -otsakkeen alle. Tapahtumakoordinaattori Laura Leipakka Helsingin seurakuntayhtymästä kertoo, että Priden yhteisökumppaneita ovat Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymät sekä Vantaankosken seurakunta ja Vanda svenska församling.
Seurakuntien ohjelmassa on muun muassa vertaistukitapaamisia sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen, keskustelutilaisuuksia ja sateenkaarimessu.
Seurakuntien kanssa mukana Pride-yhteistyössä on myös Herättäjä-Yhdistys. Keskiviikkona 2.9. Priden kumppanuussivulla oli julkaistu Herättäjä-Yhdistyksen logo mutta ei vielä seurakuntayhtymien logoja.
Herättäjä-Yhdistyksen kumppanuus on jatkoa viime vuonna ensimmäistä kertaa Helsinki Priden yhteydessä järjestetyille sateenkaariseuroille, kertoo Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen.
Yhdistyksen Uudenmaan aluesihteeri Leena Väyrynen-Si luonnehti Kotimaa24:ssä vuosi sitten, että sateenkaariseurat sopivat herännäisyyden profiiliin, sillä liike on ”muitten päähänpotkimien kristittyjen pakopaikka”.
Nyt Väyrynen-Si sanoo, että virallinen kumppanuus Helsinki Priden kanssa tarvittiin, jotta sateenkaariseurat voisivat olla osa Priden tiedotusta ja ohjelmaa.
Herättäjä-Yhdistyksen hallitus ei ole tehnyt päätöstä kumppanuudesta.
Sateenkaariseurat järjestetään osana Priden ohjelmaa myös tänä vuonna, sunnuntaina 13. syyskuuta Helsingin Seuratuvalla. Viime vuonna seurat kokosivat noin 70 ihmistä ja palaute oli hyvää, Leena Väyrynen-Si kertoo.
Tänä vuonna seuroihin voidaan ottaa pandemiatilanteen vuoksi korkeintaan 40 ihmistä.
Lue myös:
Kolme piispaa, halauksia ja siunauksia – kirkko oli luontevasti mukana Pride-marssilla
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä