Kirkon diakoniatyössä ennakoidaan, että hallituksen suunnittelemat toimenpiteet talouskasvun vauhdittamiseksi tulevat kasvattamaan avuntarvitsijoiden määrää. Monet sopeuttamistoimet vaikuttavat pienituloisiin ihmisiin.
– Diakonialla tulee olemaan yllin kyllin työtä koetun todellisuuden kuuluttajana, kun Suomessa nyt säästetään, toteaa Turun piispa Kaarlo Kalliala Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteessa.
– Osa leikkauksista tulee viiltämään jo valmiiksi heikoilla olevia. Kaikkia seurauksia ja huononnuksien kertymistä samoille ihmisille ei voida ennakoida, vaan ne tulevat näkyviin vasta ajan kanssa. Päättäjien on syytä olla korva tarkkana ja valmiina korjaamaan kohtuuttomuuksia ja mahdottomuuksia.
Vaikka diakonian kautta saa myös taloudellista apua, diakoniassa keskustelujen keskiössä ovat muut arvot kuin talous. Kirkon diakoniarahaston avustusta hakeneet ovat sanoneetkin, että tärkeämpää kuin raha on ollut se, että on saanut puhua omasta elämäntilanteesta laajasti tulematta tuomituksi.
Diakonian kokemusten perusteella monella ihmisellä on suuri tarve tulla kohdatuksi kokonaisuutena. Ihmiset ovat väsyneet hakemaan apua usealta eri avustusluukulta. Diakonian vahvuudeksi koetaan juuri kohtaaminen. Kasvokkain tapahtuvan kohtaamisen lisäksi kirkko tarjoaa keskustelumahdollisuuksia myös puhelimessa ja verkossa.
Diakoniatyöntekijöillä oli viime vuonna 147 700 asiakasta ja 634 000 asiakaskontaktia. Tavallisin syy ottaa yhteyttä diakoniatyöntekijään olivat taloudelliset huolet. Kirkko antoi suoraa taloudellista apua 7,7 miljoonaa euroa.
Lue myös:
Valokuvanäyttely kuvittaa diakoniatyön arkea
Ilmoita asiavirheestä