Helsingin Kulosaaren yhteiskoulussa vuosina 2013–2014 annettu uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus oli lakien ja opetussuunnitelman perusteiden mukaista, linjaa apulaisoikeusasiamies.
Suomen ortodoksinen kirkko oli pyytänyt oikeusasiamiestä tutkimaan koulun menettelyä opetuksen järjestämisessä. Koulussa opetettiin vuonna 2013–2014 uskontoa ja elämänkatsomustietoa yhdistetyssä opetusryhmässä.
Kirkon mukaan yhdistetyssä ryhmässä opetusta oli antanut evankelis-luterilainen aineenopettaja tai toisen aineen aineenopettaja. Ortodoksinen kirkko piti menettelyä lainvastaisena. Kantelun mukaan näin toimimalla vaarannetaan ortodoksisen uskonnon opetusta antavien opettajien ammattikunnan olemassaolo ja uhataan vähemmistöjen oikeuksia.
Apulaisoikeusasiamiehen vastauksen mukaan selvitys osoittaa, että opetus oli lain ja opetussuunnitelman perusteiden mukaista. Katsomusaineiden oppimäärien samansisältöisiä osia oli opiskeltu yhteisissä tiloissa. Niiltä osin kuin opetussuunnitelmat poikkesivat toisistaan, opetus oli eriytetty.
Oman uskonnon opettajan kelpoisuudesta apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja toteaa, ettei selvityksestä ilmene, millainen koulutus tai tehtävän edellyttämä taito opetusta hoitavalla henkilöllä on ollut. Koska kyse oli väliaikaisesta järjestelystä, asiaa ei ole Pajuojan mukaan syytä tutkia enempää.
Opetushallituksen lausunnossa kerrotaan, että koulu oli hakenut ortodoksisen uskonnon, katolisen uskonnon ja islamin uskonnon opettajaa, mutta kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita ei ollut. Näin koulu oli voinut opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen nojalla palkata tehtävään enintään vuodeksi henkilön, jolla oli riittävä koulutus ja taito.
Apulaisoikeusasiamiehen päätöksessä todetaan, ettei asia johda muihin toimenpiteisiin. Aiemmin aluehallintovirasto on katsonut, ettei Kulosaaren tapa yhdistää elämänkatsomustiedon ja uskonnon opetuksen opetusryhmiä ole lainvastainen.
Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus on merkinnyt 6. lokakuuta kokouksessaan tiedoksi apulaisoikeusasiamiehen päätöksen.
Niin kutsuttu Kulosaaren malli on jo alkanut levitä eri puolille Suomea. Uskonnon opetusryhmien yhdistämistä on kokeiltu Helsingin lisäksi ainakin Joensuussa, Espoossa ja Turussa.
Kuva: Minerva Seppälä
Lue myös:
Uskontojen yhteisopetus leviää – seuraavaksi kokeilee Espoo
Kulosaaren uskonnonopetusmallista keskustellaan yliopiston seminaarissa
Arkkipiispa Leo: Kulosaaren malli ei ole mikään malli
HS: Kulosaaren uskonnonopetuskokeilu laajenee
Kansanedustajat kannattavat Kulosaaren mallia
Opetusneuvos kommentoi Kulosaaren kokeilua
AVI: Kulosaaren yhteiskoulun uskonnonopetus lainmukaista
Pääministeri: Kulosaaren uskonnonopetuskokeilu merkittävä innovaatio
Apulaisoikeusasiamies vastasi Kulosaari-kanteluun
Ilmoita asiavirheestä