Suomen evankelis-luterilainen kirkko vastustaa ankarasti suunnitelmia ehtoollisviinin verottamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö pohtivat parhaillaan, säädetäänkö ehtoollisviini verolliseksi. Tähän saakka alkoholivero ei ole koskenut ehtoollisviiniä.
– Verotettavaksi muuttamiselle ei ole esitetty pitäviä perusteita, sanoo Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo.
Keskustelu ehtoollisviinin verotuksesta alkoi kömmähdyksestä. Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelussa ehtoollisviini lipsahti vahingossa verolliseksi.
Kun asiaa alettiin tarkastella lähemmin, ministeriöt huomauttivat, että EU-direktiivi vaatii verottamaan kaikkea alkoholia, myös ehtoollisviiniä. Suomen liittyessä EU:hun eduskunta teki ehtoollisviinin kohdalla poikkeuksen.
– Meillä on ollut tiedossa, että EU-lainsäädännössä ei ole ehtoollisviinin verovapaudelle perustetta. Verovapaus voidaan myöntää vain alkoholille, jota ei ole tarkoitettu lainkaan nautittavaksi, kuten alkoholille, joka käytetään esimerkiksi lääkkeiden tai puhdistusaineiden valmistukseen, sanoo hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä.
Sandellin mukaan ehtoollisviinin verovapaudesta on tullut silloin tällöin valituksia. Julkisessa keskustelussa ehtoollisviinin verovapautta ovat vastustaneet muun muassa vapaa-ajattelijat. Sandellin mukaan asia on kuitenkin sen verran pieni, että siihen ei ole lähdetty erikseen puuttumaan.
– Virkamieskäsitys on, että verovapaus pitäisi poistaa.
Kirkolla ja ministeriöllä eri käsitys summista
Kirkko tulkitsee asiaa toisin, sanoo kansliapäällikkö Keskitalo. Hän toteaa, että EU-direktiivin tarkoitus on estää kilpailun vääristyminen sisämarkkinoilla.
– Ehtoollisviinin verovapaus Suomessa ei vääristä kilpailua EU:n sisämarkkinoilla. Tässä on sataprosenttisen harkinnan paikka Suomen viranomaisilla ja poliittisilla päättäjillä. Tämä on Suomen hallituksen poliittinen päätös.
Kansainvälisiä käytäntöjä Keskitalo tai Sandell eivät tunne. Suomessa verovapaus koskee evankelis-luterilaista ja ortodoksista kirkkoa sekä muita uskonnonvapauslain mukaisesti rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia, jotka käyttävät ehtoollisviiniä.
Jukka Keskitalon mukaan ehtoollisviinin verottaminen olisi köyhille seurakunnille merkittävä taloudellinen kysymys. Evankelis-luterilaisille seurakunnille se merkitsisi 160 000 euron lisäkuluja vuodessa, Keskitalo sanoo. Hänen mukaansa kirkko on laskenut käytetyn ehtoollisviinin määrän kertomalla ehtoollisvieraiden vuotuisen määrän ehtoollisella keskimäärin tarjoiltavalla viinimäärällä.
– Kirkon kokonaistaloudessa summa on ehkä pieni, mutta seurakuntien taloudessa se on merkittävä lisä. Valtiovarainministeriö sen sijaan on sanonut, että valtiontaloudelle asialla ei ole merkitystä.
Keskitalon mukaan viinistä maksetut verot olisivat pois seurakuntien toiminnasta. Esimerkeiksi hän ottaa diakonian ja nuorisotyön.
– Joku voi sanoa, että tämä on yksinkertaistamista, mutta minun mielestäni se on näin. Seurakuntien talous on viime kädessä nollasummapeliä.
Sandellin mukaan ehtoollisviinistä saamatta jäänyt alkoholiverotuotto on vuodessa alle 100 000 euroa.
– Meidän tilastojemme mukaan luku on pienempi kuin kirkon laskema, Sandell sanoo.
Hallituksen esitystä uudistetusta alkoholilaista odotetaan eduskuntaan keväällä. Lakiuudistuksen luonnos on lausuntokierroksella. Keskitalon mukaan evankelis-luterilaiselta kirkolta ei alun perin pyydetty asiaan lausuntoa. Tällä viikolla kirkko kuitenkin antaa sellaisen.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
HS: Ehtoollisviiniä esitetään vahingossa verolliseksi
Vapaa-ajattelijat: Ehtoollisviinin verovapaus laitonta
Ilmoita asiavirheestä