Kirkkoherra: ”Lähimmäisenrakkaus ei ole valikoivaa”

Toissa yönä Lahden Hennalan varuskuntaan saapuneita turvapaikanhakijoita oli vastassa 40–50 mellakoitsijan joukko. He heittelivät turvapaikanhakijoita kuljettanutta bussia ilotulitteilla, kivittivät muita paikalla olleita ihmisiä, heiluttelivat Suomen lippuja ja buuasivat. Yksi paikallaolijoista oli sonnustautunut Ku Klux Klan -asuun.

Seuraavana päivänä tunnelmat Lahdessa olivat apeat, kertoo Lahden Launeen seurakunnan kirkkoherra Heikki Pelkonen.

– Joitakin se tietenkin hävettää, jotkut ovat pahoillaan ja joitakin ärsyttää. Vähän surulliseksihan tämä vetää, hän sanoo.

Pelkonen uskoo, että tässä tilanteessa seurakunnan rooli on ennen kaikkea toimia sillanrakentajana ja ylläpitää keskustelua.

– Tähän liittyy paljon ennakkoluuoja ja väärinkäsityksiä. Keskustelulla niitä voidaan poistaa ja oikaista virheellistä tietoa.

– Myös kristillisen lähimmäisenrakkauden näkökulmaa on syytä pitää esillä. Se ei ole valikoivaa rakkautta.

Seurakunta voi osaltaan myös muokata asenneilmapiiriä. Pelkonen kertoo, että Lahden kristillisten toimijoiden yhteistyöelin suunnittelee parhaillaan yhteistä julkilausumaa kannanottona toissa yön tapahtumiin.

Hän muistuttaa, että paljon tehdään jo nyt. Seurakunta muun muassa järjestää pakolaisuuteen liittyviä tilaisuuksia ja kouluttaa vapaaehtoistoimijoita.

– Perustyössä, julistustyössä, otamme kantaa näihin kysymyksiin.

Hallitus tuomitsee rasistisen väkivallan

Torstaina turvapaikanhakijoita kohtaan tehtiin toinenkin isku, kun Kouvolan Keltakankaalla vastaanottokeskuksen ovelle heitettiin polttopullo myöhään illalla. Vastaanottokeskuksen vartijat saivat tulen nopeasti hallintaan, eikä kukaan loukkaantunut tilanteessa.

Suomen hallitus otti tapahtumiin kantaa.

– Suomen hallitus tuomitsee jyrkästi viimeöiset rasistiset mielenilmaukset maahan tulleita turvapaikanhakijoita kohtaan. Väkivalta ja sillä uhkaaminen on aina tuomittavaa, pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) toteavat yhteisessä lausunnossaan.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSofi Oksanen kiertueella kehitysmaiden naisten hyväksi
Seuraava artikkeliRunokokoelma pureutuu hyvän kuoleman kysymykseen

Ei näytettäviä viestejä