Nyt-liitteen toimituspäällikkö Jussi Pullinen perusteli lehden verkkosivuilla päätöstä sulkea kommentointi viitaten keskustelun huonoon tasoon ja asiattomuuteen. Kommenteissa levitetään perätöntä tietoa ja puheenvuoroissa korostuvat pienten äärilaitojen näkemykset.
Nyt-liitteen ilmoituksen jälkeen MTV ilmoitti rajoittavansa keskustelua pakolaiskriisiin liittyvissä uutisissa. Useat verkkolehdet kiirehtivät myös ilmoittamaan, etteivät ne aio rajoittaa keskustelumahdollisuuksia.
Viime vuosina useat suositut lehdet ja blogit ympäri maailmaa ovat sulkeneet kommenttiosioitaan pysyvästi tai väliaikaisesti. Suomessa esimerkiksi Iltalehti ja Yle avaavat kommentointimahdollisuuden vain osalle uutisistaan.
Yksi Iltalehden rajoittamista aiheista on uskonto. Iltalehden julkaisupäällikkö Erkki Meriluodon mukaan kysymys on pitkälti kommenttien moderointiin eli tarkastamiseen käytettävissä olevista voimavaroista.
Tunteita herättävät kysymykset keräävät paljon asiattomia kommentteja. Esimerkkinä Meriluoto mainitsee Helsingin suurmoskeijahanketta koskeneen uutisoinnin. Palautteen perusteella lukijat eivät myöskään kaipaa asiatonta keskustelua.
”Keskustelu on tietynlainen murheenkryyni”
Uskonnollisissa verkkolehdissä kommentoinnin suhteen on tehty monenlaisia ratkaisuja. Vanhoillislestadiolaisen liikkeen Päivämies-lehden uutisia ei ole missään vaiheessa voinut kommentoida verkossa. Oulun seurakuntayhtymän Rauhan Tervehdys -lehdessä kommentteja voi lähettää erillisen palautelomakkeen kautta.
Usean herätysliikelehden yhteisessä Seurakuntalaisessa ja pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien yhteisessä Valomerkki-verkkolehdessä on mahdollista kommentoida uutisia nimellä. Valomerkissä kommentoimaan pääsee Facebook-tunnuksilla.
Seurakuntalaisen päätoimittaja Petri Vähäsarjan mielestä keskustelun valvominen vie liikaa työaikaa. Hän ei kuitenkaan näe välitöntä tarvetta sulkea sitä.
– Keskustelu on tietynlainen murheenkryyni. Olemme miettineet, pitäisikö se lopettaa kokonaan. Toisinaan keskustelu on asiallista ja toisinaan mennään ihan trolliosastolle. Joskus on sinällään ihan hyvää hartauskirjoittelua, mutta sen oikea paikka ei välttämättä ole uutisista käytävissä keskusteluissa, Vähäsarja sanoo.
Keväällä aloittaneessa Valomerkissä ei toimituspäällikkö Tuure Hurmeen mukaan ole ollut ongelmia keskustelun moderoinnissa. Koko historian aikana kommentteja on poistettu kymmenkunta.
”Kristittyjen ihmisten loputon pahantahtoisuus hämmästyttää”
Kirkosta ja uskonnoista uutisoivan Kotimaa24-sivustolla on julkaisupäällikkö Olli Seppälän mukaan kokeiltu kaikkea täysin vapaasta kommentoinnista vaatimukseen omalla nimellä kirjoittamisesta.
Kun nimettömyydestä luovuttiin, suurin yllätys Seppälälle oli, ettei se lopettanut asiattomia kommentteja.
– Kristittyjen ihmisten loputon pahantahtoisuus hämmästyttää. Kotimaa24 nähtiin taistelukenttänä, jossa ratkaistaan kerralla koko kirkon ongelmat.
Eniten asiatonta keskustelua herättävät naispappeuteen, seksuaalivähemmistöihin ja vanhoillislestadiolaisiin liittyvät kysymykset.
Tällä hetkellä mahdollisuus kommentointiin on noin 10 000 tilaajalla. Aktiivisia kommentoijia Seppälä arvelee olevan muutamia kymmeniä.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä