Kirkolliskokouksessa nousi toive: Valiokuntien sihteerien tehtäviin halutaan avoin haku

Kirkolliskokous nuiji keskiviikkona läpi uuden työjärjestyksensä. Tehdyt muutokset liittyvät uuden kirkkolain ja kirkkojärjestyksen voimaantuloon.

Hallituksen esitys uudeksi kirkkolaiksi on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Kirkolliskokous hyväksyi uuden kirkkojärjestyksen keväällä 2018. Sekä kirkkojärjestyksen että kirkkolain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alussa. Kirkolliskokouksen työjärjestykseen hyväksyttyjen muutosten on määrä tulla voimaan samaan aikaan.

Työjärjestyksen osalta keskustelua salissa herätti se, miten kirkolliskokouksen valiokuntien sihteerit valitaan. Sekä voimassa olevassa että uudessa työjärjestyksessä asiasta todetaan vain, että kullakin valiokunnalla on sihteeri tai tarvittaessa useampi.

Sihteerien valinnan nosti keskusteluun edustaja Tuija Kruus. Hän kertoi saaneensa paljon kyselyitä siitä, miten sihteeriksi pääsee, ja ehdotti, että tehtäviin järjestettäisiin avoin haku.

– Maa on täynnä teologian tohtoreita, Kruus sanoi.

Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja totesi, että päätös sihteereistä on tehty jo pitkään Kirkkohallituksessa. Pihlajan mukaan sihteerin tehtävä ei ole kovin haluttu, sillä se ajoittuu iltoihin ja on osa-aikainen.

Edustaja Risto Tuori totesi, että Kruusin ehdotus on sinänsä kannatettava, mutta pohti, löytyisikö vapaaehtoisesti tehtävään ilmoittautuvista riittävän päteviä ja sitoutuneita henkilöitä.

– Riittävää taitoa ei ole ihan jokaisella. Vaatii tarkkaa seulontaa, että löydetään pätevä henkilö.

Edustaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kannatti Kruusin ideaa avoimesta hausta. Kansanedustajana toiminut Ojansuu-Kaunisto totesi, että eduskunnassa valiokuntien sihteerit hankitaan julkisen haun kautta.

Myös edustaja Pertti Rajala kertoi tukevansa ajatusta avoimesta hausta. Hän muistutti, että Kirkkohallitus käyttäisi edelleen harkintaansa valinnassa, vaikka tehtävään voisi hakea kuka tahansa. Rajala nosti esiin myös kysymyksen sihteerien työmäärästä ja muistutti, että valiokunnalla voi olla useampi kuin yksi sihteeri. Talousvaliokunnan sihteerin työmäärää hän luonnehti kohtuuttomaksi.

Edustaja Antti Savela kertoi niin ikään kannattavansa sihteerien valintaa avoimella haulla. Hän totesi tehtävän olevan meriitti, joka voi auttaa työuralla eteenpäin.

Sihteerien valinta on taas pian ajankohtaista, kun uusi kirkolliskokous aloittaa työnsä ensi keväänä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkon luottamushenkilöiden ja työntekijöiden sidonnaisuudet halutaan tuoda päivänvaloon

Arkkipiispa kirkolliskokoukselle: Valtaa on voitava tarkastella kriittisesti – mieluiten asiallisen kriittisesti

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliDiakoninen julkilausuma: Ihmisten hyvinvoinnin pitää olla päätöksenteon keskiössä
Seuraava artikkeliPekka Tuomikoski valittiin Limingan seurakunnan kirkkoherraksi

Ei näytettäviä viestejä