Kirkolliskokous hyväksyi torstaina päivitetyt kirkon lähetysjärjestöiksi hyväksymisen periaatteet. Ne edellyttävät kirkon lähetysjärjestön sitoutumista kirkon tunnustukseen ja peruslinjaukseen, joka on ilmaistu asiakirjassa Yhteinen todistus.
Peruslinjauksen mukaan lähetysjärjestöt sitoutuvat ollessaan yhteistyössä seurakunnan kanssa myös noudattamaan kirkon päätöstä pappisvirasta, siis toimimaan yhteistyössä kaikkien pappien kanssa sukupuolesta riippumatta.
Kirkolliskokouksessa käydyssä keskustelussa nousi erityisesti esiin vaatimus sitoutumisesta kirkon tunnustukseen.
– Kirkolliskokoukselle jää mahdollisuus erityisestä syystä joustaa tästä. Hyväksyminen voi tapahtua vain piispainkokouksen esityksestä ja järjestöltä edellytetään sitoutumista peruslinjaukseen, piispa Matti Repo totesi.
Aihe korostui siksi, että kirkon lähetysjärjestöihin lukeutuu Suomen Pipliaseura, joka on taustaltaan ekumeeninen järjestö ja siis poikkeus muiden joukossa. Kirkon lähetysjärjestöksi parhaillaan pyrkivä Suomen Lähetyslentäjät on myös ekumeeninen järjestö.
– Mitä ne erityiset syyt olisivat? Pipliaseuran kohdalla ne on löydetty, Lähetyslentäjien ei, kirkolliskokousedustaja Pekka Simojoki pyysi Revolta tarkennusta.
– Poikkeuksia ei ole etukäteen määritelty. Esitys täytyy tulla piispainkokoukselta, joka tällaisia asioita puntaroisi, Repo vastasi.
Kirkolliskokous hylkäsi aiemmin viikolla edustaja-aloitteen Suomen Lähetyslentäjien hyväksymisestä kirkon lähetysjärjestöksi. Kirkolliskokous voi hyväksyä lähetysjärjestön vain piispainkokouksen esityksestä.
Mikäli kirkolliskokous olisi hyväksynyt edustaja-aloitteen, se olisi käytännössä merkinnyt vain vahvaa suositusta piispainkokoukselle käsitellä myönteisesti Lähetyslentäjien sille lähettämää anomusta.
Kuva: Pasi Leino
Lue myös:
Pääkirjoitus: Lähetystyössä on oleellisempia asioita kuin se, miten rahat järjestöjen kesken jaetaan
Lähetyslentäjät haluaa kirkon lähetysjärjestöksi – Lähetysseura nihkeänä
Piispat päivittivät lähetystyön peruslinjauksen – mukana ensi kertaa maahanmuuttajien tukeminen
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.