Kirkon eläkerahasto on sitoutunut laskemaan ja raportoimaan sijoitustensa hiilijalanjäljen vuosittain.
Eläkerahasto on allekirjoittanut vuonna 2014 julkaistun Montréal Carbon Pledge -sitoumuksen, johon osallistuminen edellyttää sijoitusten hiilijalanjäljen raportoimista ennen Pariisin ilmastokokousta ja tämän jälkeen kerran vuodessa.
Hiilijalanjäljen laskenta koskee tässä vaiheessa eläkerahaston suoria kotimaisia ja eurooppalaisia osakesijoituksia. Sijoitussalkun tuottoja vertaillaan yleensä omaan nimettyyn vertailuindeksiin.
– Suomalaisten osakkeiden tapauksessa tämä vertailuindeksi on Nasdaq OMX Helsinki -indeksi, eli ”salkku”, jossa on kaikkia Helsingin pörssin osakkeita suhteessa niiden markkina-arvoon, kertoo salkunhoitaja Magdalena Lönnroth Kirkon eläkerahastosta.
Tulosten mukaan eläkerahaston Suomi-salkun hiilidioksidipäästöt ovat neljänneksen vertailuindeksiä pienemmät. Eläkerahaston eurooppalaisten osakesijoitusten hiilidioksidipäästöt ovat melkein puolet pienemmät kuin vertailuindeksi MSCI Europen.
Lönnrothin mukaan sijoitussalkun hiilijalanjälki riippuu pitkälti siitä, mihin toimialoihin on sijoitettu ja kuinka paljon. Tietyn toimialan eri yritysten välillä voi olla myös merkittäviä eroja, joten hiilijalanjälki riippuu yksittäisten yritysten painosta salkussa.
– Esimerkiksi Helsingin pörssi-indeksin hiilijalanjälki on keskimäärin korkeampi kuin vastaava eurooppalainen indeksi MSCI Europe, koska toimialajakauma painottuu täällä erityisesti konepajateollisuuteen, jonka hiilijalanjälki on merkittävä, Lönnroth sanoo.
Hiilijalanjäljen raportointi keskeistä
Kirkon eläkerahasto laski hiilijalanjälkensä ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten. Tuolloin tulosten pohjalta järjestettiin työpaja sijoituksia hoitavien varainhoitajien kanssa. Nyt varainhoitajat raportoivat omatoimisesti sijoitustensa hiilijalanjäljen.
– Eläkerahaston tavoite on kartoittaa varainhoitajien kanssa, mistä toimialoista ja yrityksistä sijoitussalkun hiilijalanjälki koostuu ja mikä näiden rooli on salkussa, sekä sitä, kuinka moni yritys raportoi kasvihuonekaasupäästöistään ja miten voidaan auttaa yrityksiä parantamaan raportointiastetta.
Magdalena Lönnrothin mukaan hiilijalanjäljen raportointi on keskeinen osa Kirkon eläkerahaston tämänhetkistä keskustelua kaikkien varainhoitajien kanssa. Eläkerahasto suosii varainhoitajia, jotka huomioivat sijoitusarvioinneissaan sekä ilmastonmuutosta että muita ympäristö-, sosiaalisia ja hyvään hallintotapaan liittyviä näkökulmia.
– Eläkerahasto kartoittaa parhaillaan myös muita työkaluja, kuten matalahiilisiä osakeindeksejä ja sijoituksia uusiutuvaan energiaan tai vihreisiin obligaatioihin.
Yksi työkalu voi Lönnrothin mukaan olla myös tiettyjen haitallisten sijoituskohteiden välttäminen.
Riskinä epävarmuus
Vähähiilisempi sijoitussalkku voi tulevaisuudessa olla myös riskittömämpi sijoitussalkku. Eläkerahasto näkee ilmastonmuutoksen sijoitusriskinä, joka lisää epävarmuutta sijoitustuottojen kehityksestä.
– Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt aiheuttavat eri toimialojen yrityksille toiminnallisia haasteita, jotka saattavat nostaa toiminnan kuluja. Veden saatavuuteen liittyvät ongelmat voivat vaikuttaa yrityksen toiminnan jatkuvuuteen.
Pahimmillaan epävarmuus tarkoittaa sitä, että sijoitukset voivat muuttua arvottomiksi ja sitä kautta eläkerahaston sijoitustuotot pienenevät merkittävästi. Näin voi käydä esimerkiksi fossiilisiin polttoaineisiin nojaaville sijoituksille hiilikuplan puhjetessa.
Pariisin ilmastokokous järjestetään 29.11.–11.12.2015.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Kirkon keskusrahasto mukana Carbon Actionissa
Ilmoita asiavirheestä