Kirkkohallituksessa yhteiskunnallista asioista ja kestävästä kehityksestä vastaava apulaisjohtaja Ilkka Sipiläinen jäi pois Israelin ilmastokokouksesta. Oli syytä epäillä, ettei hän pääsisi maahan.
Israelissa oli määrä pitää alkuviikosta Kirkkojen maailmanneuvoston ilmastotyöryhmän kokous. Ilkka Sipiläinen oli menossa paikalle KMN:n kutsumana. Hänellä oli Suomen luterilaisen kirkon virkamatkamääräys. Kokous oli määrä pitää Betlehemissä, jossa on paikallisen luterilaisen kirkon ympäristökeskus.
Sipiläinen oli juuri lähdössä maanantaina Helsinki-Vantaan lentokentälle, kun hän sai soiton KMN:n työntekijältä Genevestä.
– Suositeltiin, että en lähtisi, kun ei ole takeita siitä, pääseekö maahan. Sieltä oli käännytetty, tai ei ollut laskettu maahan, viisi ihmistä. Ilmeisesti yhdeltä maahan tulleelta KMN:n työntekijältä oli vaadittu myös kokouksen osanottajalista, Sipiläinen kertoo.
Hän uskoo, että Israelin suhtautumisessa on kyse siitä, että KMN on ollut kriittinen suhteessa Israelin tapaan käyttää vesivaroja. Palestiinalaiset kärsivät vesipulasta. Sipiläinen arvelee Israelin kokevan vesioikeudenmukaisuudesta keskustelemisen kiusallisena.
– KMN tulee varmasti puhumaan Israelin edustajien kanssa ja kysymään, miten on käynyt niin, ettei maahan pääse kokoukseen. Kyllä se kristityille ihmisille aika kurjalta tuntuu, jos ei pääse pyhään maahan keskustelemaan ilmastosta, Sipiläinen sanoo.
Kirkkojen maailmanneuvolla on vesityöryhmä ja he ovat kampanjoineet sivuillaan ja puhuneet Lähi-idän tilanteesta. Tämän viikon kokouksen yleisotsikkona oli kuitenkin ilmastomuutos.
Kokous siirtyi Jerusalemiin
Sipiläisen tietojen mukaan noin 15 henkilöä pääsi Israeliin ja kokous saatiin kuitenkin pidettyä, tosin se siirrettiin Betlehemistä Jerusalemiin.
– Kokoukseen päässeet joutuivat allekirjoittamaan paperin, etteivät mene Betlehemiin, maastakarkoituksen uhalla.
Sipiläinen ei usko, että Suomen luterilainen kirkko reagoi tapahtuneeseen.
– Oli oma ratkaisuni olla lähtemättä paikalle, kun oli aika iso mahdollisuus, etten pääsisi läpi. Kanadalaiselle kollegalle oli suositeltu samaa ja hän ratkaisi asian samalla tavalla kuin minä.
Sipiläisen mukaan on yllättävää, ettei demokraattiseen valtioon päästetä. Se, että kirkot puhuvat eko-oikeudenmukaisuudesta, on hänen mukaansa niiden oikeus ja velvollisuus. Hänellä ei ole ennen ollut vastaavaa kokemusta.
– Oma suhtautumiseni, kun olen lukenut teologiaa, on tietenkin pyhään maahan ja heprean kieleen myönteinen. Ennen toteutumatta jäänyttä matkaa kuuntelin Jerusalem-kappaletta ja se soi osin hepreaksi päässä.
– Siinä mielessä tuntuu omituiselta, että sanotaan että älä matkusta sinne, kun olisi tarkoitus toimia ilmastonmuutosta vastaan.
Kuva: Esko Jämsä. Ilkka Sipiläinen vastaa Kirkkohallituksessa yhteiskunnallista asioista ja kestävästä kehityksestä.
Ilmoita asiavirheestä