Syksyn tullen monet kuorot aloittavat jälleen toimintansa ja etsivät ehkä uusia laulajia. Toimiva kuoro on kanttorille korvaamaton apu, kertoo Kempeleen seurakunnan kanttori Taru Pisto.
Mitä hyviä vaikutuksia laulamisella on?
– Suurin hyvä vaikutus on henkinen pääoma. Kuorotoiminnassa tulee opittua uusia asioita ja mieli virkistyy. Se lisää henkistä vireyttä ja tyytyväisyyttä omaan elämään. Kuorolaulussa on myös sosiaalinen ulottuvuus. Olet samalla viivalla ihmisten kanssa, joista et välttämättä tiedä muuta kuin millainen ääni hänellä on. Laulaessa pääsee osalliseksi suuremmasta, kuin mihin yksinään pystyy.
– Laulamisella on myös fyysisiä vaikutuksia. Ryhti, hengitys ja rentous vaikuttavat suoraan fyysiseen hyvinvointiin.
Voiko kuka tahansa oppia laulamaan?
– Jokainen voi kehittyä siinä. Ääni on instrumentti, joka on meillä kokoajan mukana. Jos se on käyttämättä, se ruostuu. Mutta jos käyttää ääntään, se kehittyy.
Mikä merkitys kuorotoiminnalla on seurakunnan elämässä?
– Hyvä, toimiva kuoro, joka on sisällä jumalanpalveluksessa ja tietää sen osien merkityksen, on kanttorille korvaamaton apu. Se rikastuttaa jumalanpalvelusta uusilla elementeillä. Kuoro on myös merkittävä vapaaehtoisjoukko. Kuorolaiset käyttävät useita tunteja viikossa harrastukseensa ja ovat paikalla myös jouluaamuna ja pääsiäisenä, kun muita voi olla vaikea saada.
– Huikean hetken koin Islannissa pohjoismaisen kirkkomusiikkisymposiumin juhlamessussa. Siinä tiivistyi se, miten jumalanpalvelus ja kirkkomusiikki sitovat yhteen suuren joukon ihmisiä, joilla on erilainen tausta ja eri kieli.
Kuva: Matti Pirhonen. Eläkeläisten Torstaikuoro ja Projektikuoro lauloivat perulaisessa messussa Somerolla viime vuonna.
Ilmoita asiavirheestä