Maailman talousfoorumi nimeää tämän hetken merkittävimmiksi globaaleiksi riskeiksi muun muassa äärimmäiset sääilmiöt, luonnonkatastrofit ja kyberhyökkäykset. Talousfoorumi ymmärrettävästi tarkastelee riskejä juuri talouden valossa. Silti on huolestuttavaa, ettei sen mainitseman 30 maailmaa uhkaavan todennäköisen kriisin joukkoon ole nostettu ensimmäistäkään, joka liittyisi suoraan ihmisten henkiseen taikka hengelliseen tilaan.
Samaan aikaan kansainväliset järjestöt ovat alkaneet kiinnittää aivan uudella tavalla huomiota uskonnon merkitykseen ihmisten ja yhteisöjen elämässä. Tämä on nostanut uskopohjaisten toimijoiden, kuten Luterilaisen maailmanliiton, painoarvoa esimerkiksi YK-järjestöjen yhteistyökumppanina. Uskontoa ei nähdä enää ainoastaan jännitteitä luovana ja siksi yksityisyyden piiriin kuuluvana tekijänä, vaan sen merkitys yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen voimavarana tunnustetaan. Molemmissa se luo resilienssiä, siis kykyä selviytyä ja löytää uusia toimintamalleja muutosten ja kriisien keskellä.
***
Maailma muuttuu hengästyttävän nopeasti. Muutokset ovat entistä monimutkaisempia ja vaikeasti ennakoitavia. Jatkuvasta muutoksesta nouseva turvattomuuden tunne on yksi ihmisten toimintaan vaikuttava tekijä, johon Maailman talousfoorumin raportti ei kiinnitä huomiota.
Monimutkaisemmaksi muuttuvassa maailmassa haetaan helposti turvaa yksinkertaisista ratkaisuista, samanmielisten seurasta taikka tukeudutaan valmiita vastauksia tarjoaviin johtajiin. Kykymme elää vuorovaikutuksessa eri mieltä olevien kanssa rapistuu. Toisten kuuntelemisen ja omien näkökulmien perustelun sijaan huudamme ohi, poistamme kaverilistalta ja poistumme joukosta ovet paukkuen. Jäljelle jää samanmielisten kuplia.
Yksi yhteisöjen selviytymiskykyyn vaikuttavista tekijöistä on monimuotoisuus. Tämä korostuu esimerkiksi päätöksenteossa ja strategisessa suunnittelussa. Mitä samanlaisempi ja samanmielisempi porukka, sitä suppeammin se pystyy tarkastelemaan päätöstensä seurauksia. Jotakin todella tärkeää voi jäädä huomaamatta, jos kaikki katsovat maailmaa samanlaisten linssien läpi.
***
Kirkolle sen jäsenkunnan monimuotoisuus on yhtä tärkeää kuin ykseyskin. Ykseyden vaaliminen liittää meidät omaan historiaamme ja kristilliseen perinteeseen, monimuotoisuus auttaa meitä sanoittamaan evankeliumia tässä päivässä ja suuntaa katseemme tulevaisuuteen. Kristuksen ruumiina eläminen tarkoittaa juuri näistä kahdesta kiinni pitämistä.
Kuva: Marie Renaux / Luterilainen maailmanliitto
Ilmoita asiavirheestä