Jos seurasi viime viikolla kirkkopoliittista keskustelua puolella korvalla, saattoi saada sen käsityksen, että arkkipiispa estäisi tuhansia nuoria pääsemästä ehtoolliselle. Se olisi arkkipiispalta sulaa hulluutta. Eikä se tietenkään ole totta.
Keskustelu liittyi Maata Näkyvissä -festareihin. Kristillinen nuortentapahtuma on järjestetty Turussa joka syksy yli 30 vuoden ajan. Perjantai-iltana festareiden ohjelmassa on perinteisesti messu, jossa tuhannet nuoret viettävät ehtoollista Turku-hallissa. Kymmenien ehtoollista jakavien pappien joukossa ei ole naisia, sillä tapahtuman pääjärjestäjä Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) ei hyväksy naisten pappeutta.
Linjaus on närkästyttänyt monia, sillä Maata Näkyvissä -festareille tullaan tavallisista seurakunnista, joiden jäsenille naisten pappeus ei yleensä ole ongelma. Viime viikolla arkkipiispa Tapio Luoma sitten ilmoitti järjestäjien kanssa keskusteltuaan, ettei festareilla enää saa viettää naispapitonta messua.
***
Sleyn edustajat reagoivat linjaukseen voimakkaasti. He sanoivat surevansa nuorten puolesta. Festareiden ystävät nimesivät nuoret kirkkopolitiikan sijaiskärsijöiksi. Verkossa alkoi kiertää adressi festarimessun säilyttämiseksi ennallaan.
Kauhistelijoille tiedoksi: nuoria ei estetä menemästä ehtoolliselle. Päinvastoin. Heidät halutaan viedä paikallisiin kirkkoihin viettämään messua. Messussa saa ehtoollista. Sen voi jakaa nais- tai miespuolinen pappi.
Jos nuorten saama ehtoollinen on pääasia, paikalla ja jakajalla ei kai ole väliä. Valtaosa Maata Näkyvissä -festareille tulevista nuorista ei vastusta naisten pappeutta. Joukossa on monia, jotka ovat tuskin ajatelleet koko asiaa. Silti, tai ehkä juuri siksi, heihin kuitenkin vaikuttaa se, jakavatko ehtoollista naiset ja miehet vai pelkät miehet. Se, että alttarilla ei ole lainkaan naisia, ei kerro nuorille totuutta kirkosta. Sleytä se ei ehkä haittaa. Kirkkoa se haittaa.
***
Tunnelma kärsii, se on selvä. Monituhatpäisessä joukossa vietetty messu on monelle nuorelle ikimuistoinen kokemus. Jatkossa kaikki eivät mahdu messuun samaan kirkkoon.
Kirkkosuhdetta ei kuitenkaan voi rakentaa tunnelman varaan. Jo 25 vuotta sitten, kun itse kävin järjestörippikoulun, meille korostettiin, kuinka tärkeää on mennä mukaan tavallisen seurakunnan toimintaan.
Sley on pitänyt arvokkaana sitä, että Maata Näkyvissä -festarit järjestetään yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa. Nyt koetellaan järjestön suhdetta kirkkoon. Sitoutuminen mitataan siinä, kannustetaanko nuoria seurakunnan ehtoolliselle.
Kuva: Minna Penkkimäki / Maata Näkyvissä -festarit. Messu Maata Näkyvissä -festareilla vuonna 2017.
Arkkipiispa puuttui asiaan: Maata Näkyvissä -festareilla ei enää järjestetä naispapittomia messuja
Sley tyrmistyi Maata Näkyvissä -linjauksesta – ”Päätös messun lopettamisesta tuntuu pahalta unelta”
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.