Yhdysvaltojen ja Ruotsin nokitellessa maahanmuuton ongelmista presidentti Trump unohti sen yleistyksen, että jos joku muslimi kääntyy Ruotsissa kristityksi, tapahtuu se Ruotsin kirkosta huolimatta eikä sen vuoksi. Ruotsin kirkko ei näet enää puhu lähetystyöstä.
”Svenska Kyrkans Mission” yhdistettiin perinteikkään ulkomaanavun Lutherhjälpenin kanssa jo vuonna 2008. Nyttemmin kaikki on ”Ruotsin kirkon ulkomaantyötä”.
Tekeekö Ruotsin kirkko sitten ”lähetystyötä”. On pakko uskoa, että totta kai kirkko tekee. Kuitenkaan esimerkiksi Ruotsin kirkon kansainvälisen työn nettisivuilla tuota sanaa ei ole.
Kyseinen työ on saman lähteen mukaan todella monipuolista kehitysyhteistyötä, ilmastonmuutoksen vastustamista, sosiaaliturvan kehittämistä, rauhantyötä, vaikuttamistyötä ja naisten aseman parantamista.
Julistustyöhön voisivat viitata työ uskonnonvapauden puolesta, uskon tutkiminen, Raamatun lukeminen, rukous ja jumalanpalvelus. Lainaus: ”Ruotsin kirkko pitää uskontoa positiivisena muutosvoimana, jolla on suuri merkitys ihmisten elämälle, yhteiskunnan kehitykselle ja kehitysyhteistyölle.”
Yhteistyöllä muiden uskontojen kanssa torjutaan rasismia, ulkomaalaisvastaisuutta ja suvaitsemattomuutta.
Entäpä lähetystyöntekijät? Sanaa ei sivustolla käytetä. Ruotsin kirkko rahoittaa yleisimmin kaukomaiden paikallisia työntekijöitä. Ruotsalaisten ulkomaantyöntekijöiden pienessä joukossa on myös muutama teologi ja pappi.
Poissa kirkon kansainvälisen työn sivuston sanastosta näyttäisivät olevan myös sanat ”Jeesus / Kristus”, ”lähetyskäsky” ja ”evankeliumi”.
Edellä kuvailtu on hyvää ja tärkeää työtä. Kirkon nettisivut eivät ole koko totuus, mutta niiden perusteella on voitava saada kuvaa sen missiosta. Vaikuttaisi siltä, että Ruotsin kirkko on hylännyt lähetystyön sanan kaikkein perinteisimmässä merkityksessä.
Tästä on tutkimustietoakin. Upsalassa 2014 väitelleen Gustaf Björckin mukaan 1900-luvun jälkipuoliskolla Ruotsin kirkon lähetystyö muuttui julistustyöstä ihmisoikeuksien, diakonian ja dialogin korostamiseksi.
Se lähetystyö, mitä eräät pienet itsenäiset ruotsalaiset lähetysjärjestöt edelleen tekevät, on asia erikseen. Niiden suhde Ruotsin kirkkoon on etäisempi kuin suomalaisten järjestöjen, joilla on virallisen lähetysjärjestön status.
Mutta onko Ruotsin maineikas kirkko antanut lähetystyössä periksi? Mitähän Trump sanoisi?
Kuva: Magda Prokopowicz / Freeimages.
Lue myös:
Kolumni: Luomiskertomuksen ”viljellä ja varjella” ei saa olla uusi lähetyskäsky
Kolumni: Sallikaa lasten olla – estäkää heitä joutumasta pahantekijöiden otteeseen
Ilmoita asiavirheestä