Kommentti: Kansainvälinen joogapäivä on suomalaisittain hassuna ajankohtana

21. kesäkuuta vietetään kansainvälistä joogapäivää. Teemapäivää vietetään nyt neljättä kertaa YK:n julistuksen mukaan.

Päivän ajankohta ei ole sattuma, vaan se sijoittuu kesäpäivänseisaukseen, joka perinteisesti on Suomessa juhannuksen seutua. Myös juhannus saattaa ajoittua kesäpäivänseisaukseen.

Suomessa ja Ruotsissa juhannus on vakiintunut lauantaiksi, joka sijoittuu 20.–26. kesäkuuta väliselle ajalle.

Kesäpäivänseisaus on tärkeä juhlapäivä myös monille luonnonuskonnoille ja uuspakanallisille ryhmille.

Juhannusorientoituneessa Suomessa oikeaoppinen kansainvälinen joogapäivä koskettaa kalenterista johtuen ehkä vain lajin pinttyneimpiä harrastajia ja yksittäisiä joogakouluja.

Käytännön syistä teemapäivän ajankohtaa on pitänyt myös sovittaa meikäläisiin oloihin. Niinpä kansainvälistä joogapäivää vietettiin varaslähtönä 18.6. Ritarihuoneella Helsingissä Intian Suurlähetystön, Suomi-Intia Seuran, The Art of Living -järjestön ja Suomen Joogaliitto ry:n järjestämänä.

* * *

Kansainvälisen joogapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta joogan hyödyistä ja edistää siten maailman väestön terveyttä.

Aloitteen joogapäivän julistamiseksi teki Intian pääministeri Narendra Modi. Hän ehdotti, että joogapäivän ajankohta olisi 21. kesäkuuta, sillä se on pohjoisella pallonpuoliskolla vuoden pisin päivä ja muutoinkin merkityksiä täynnä oleva vuodenkierron hetki.

Joogan juuret ovat intialaisessa uskonnollisuudessa ja henkisyydessä. Länsimaissa on monenlaista joogaa alkaen voimisteluun rinnastettavasta venyttelystä selvästi uskonnolliseen päämäärään tähtäävään mietiskelyyn.

Suomessa kirkollisissa piireissä joogaan on takavuosina suhtauduttu torjuvasti, osin tiedon ja kokemuksen puutteen vuoksi. Nykyisin tilanne on toinen, sillä joogasta on tullut yleisesti hyväksytty liikunta- ja keskittymisharjoitus.

Joissain luterilaisissa seurakunnissa järjestään myös erityistä kristillistä joogaa, jossa fyysiset liikesarjat ja asennot, asanat, yhdistyvät kristilliseen sisältöön. Joogapäivää tuskin seurakunnissa muistetaan.

* * *

Tänä vuonna kansainvälisen joogapäivän teemana on ”Jooga rauhan puolesta”.

Kuva: Lehtikuva / AFP Photo / Francois Guillot. Kuva on Ranskasta, jossa joogapäivään otettiin varaslähtö jo 16.6. Villetten puistossa Pariisissa.

Lue myös:

”Miten kehoni ja mieleni voi, mitä sielulleni kuuluu?”– Meditoidessa muu katoaa, mutta Jumala on

Kirja-arvio: Kristillinen jooga tulee – oletko valmis?

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYhdysvaltalaista arkkipiispaa syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä – ”Ei muistikuvaa tapahtuneesta”
Seuraava artikkeliLähetysjohtaja Ville Auvinen Sleyn ehtoolliskäsityksestä: ”Löytynee ainakin kolmea kantaa”

Ei näytettäviä viestejä