Kirkkohallituksen johtoryhmän toukokuinen päätös ryhtyä Helsinki Priden bisneskumppaniksi ei vielä synnyttänyt kohua, sillä päätöksestä ei kerrottu julkisuudessa. Kirkon viestintä tiedotti asiasta vasta kesäkuun puolivälissä.
Päätöksestä tuli kohu, kun kristillisdemokraattien kansanedustaja, entinen kirkkoministeri, Päivi Räsänen kirjoitti siitä avoimen kirjeen arkkipiispa Tapio Luomalle. Some paukkui ja puhisi odotetusti.
Yhtä kaikki mikä tahansa kirkkoon liittyvä kohu synnyttää aina kiinnostuksen yksilössä hänen omaan kirkkosuhteeseensa. Hän alkaa pohtia sitä – kukin omasta näkökulmastaan – haluanko kuulua yhäti kirkkoon vai eroanko siitä.
Mikäli on uskominen Eroakirkosta.fi-palvelun tilastoihin, moni on viime päivinä eronnut. Palvelu ei tosin kerro sitä, kuinka moni on kohun vahvistamana päättänyt pysyä evankelisluterilaisen arvoyhteisön jäsenenä tai jopa liittynyt siihen.
***
Eroakirkosta.fin kautta on kohun aikana eli nyt kymmenen päivän aikana (18.–27.6.) eronnut noin 1 300 sellaista henkilöä, jotka eivät ehkä muuten olisi eronneet kirkosta, eivät ainakaan juuri nyt.
Ennen kohua eroajia oli pitkään ollut osapuilleen 70 päivää kohden. Kohun ensimmäisenä päivänä eroajia oli 350 miinus normaali keskiarvo eli 70, mikä tarkoittaa 280 uutta eroajaa.
Enimmillään eroajia oli 523 (453 uutta). Eilen 26.6. heitä oli 181 (111 uutta). Tänään arvio on noin 150 (80 uutta).
Kirkkohallitus maksoi Priden bisnesyhteistyöstä tiettävästi 7 500 euroa. Kun siihen lasketaan (tähän mennessä) 1 300 eroajaa ja otetaan huomioon heidän vuosittain maksamansa keskimääräinen kirkollisvero (noin 200 euroa), saadaan yhteenlasketuksi kertasummaksi 267 500 euroa.
***
Koiranleuka sanoisi taskulaskin kädessään, että bisneskumppanuus Helsinki Priden kanssa maksoi kirkolle ainakin yli neljännesmiljoonan.
Luonnollisesti summa kasvaa, koska Priden-kohun eroja lisäävä vaikutus jatkuu vielä arvatenkin pari kolme päivää (ja eromenetykset kertautuvat tulevina vuosina).
Toisaalta jos kirkon konservatiivisimmat äänet olisivat olleet kirkon ainoa viesti sateenkaarikansalle ja heidän tukijoilleen, olisi loppulasku voinut olla monin verroin suurempi.
Kirkko on kuin se vanha harakkaparka vastatervatulla katolla: ensin on nokka tervassa kiinni ja pyrstö irti, ja heti kun nokan saa irti, on pyrstö kiinni. Ja niin edelleen.
Kuva: Olli Seppälä. Pride-marssi 2011, jolloin sukupuolineutraaliin avioliittolakiin oli vielä pitkä matka niin asenteellisesti kuin lainsäädännöllisesti. Marssiin osallistui morsiuspukuisia naisia. Myös kirkon väkeä oli tuolloin marssilla mukana.
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.