Kristilliset järjestöt kovilla – myös Kansan Raamattuseura ja SRK aloittavat yt-neuvottelut

Hallituksen linjaama kokoontumiskielto tuottaa evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikejärjestöille huomattavia tulonmenetyksiä. Monessa järjestössä koronaepidemia on jo johtanut ilmoitukseen yt-neuvotteluista.

Ensimmäisenä neuvotteluista ilmoitti körttien Herättäjä-Yhdistys. Kotimaa24:n uutisen asiasta voit lukea täältä. Hiukan myöhemmin saman viestin kertoivat viidesläiseen herätysliikkeeseen kuuluva Kansan Raamattuseura ja vanhoillislestadiolainen Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK).

Kansan Raamattuseurassa yt-menettely koko henkilöstölle

Kansan Raamattuseurassa tappioennuste on kaikkein rumin: jos kokoontumiskielto jatkuu toukokuun loppuun, odotettuja euroja jää saamatta lähes puoli miljoonaa.

Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtajan Ulla Saunaluoman mukaan tulomenetyksestä suurin osa johtuu järjestön loma- ja kurssikeskusten, Kairosmajan ja Vivamon, seisokista. Pyhätunturin Kairosmajalla ja Lohjan Vivamossa pääsiäinen on vuoden keskeisimpiä sesonkeja. Nyt keskusten kassakoneet ovat hiljaa vähintään 13. huhtikuuta asti, todennäköisesti pidempään.

Toisen loven talouteen aiheuttaa seurakuntavierailujen keskeytyminen. Sen seurauksena jäävät saamatta seurakuntien maksamat puhujapalkkiot sekä tilaisuuksissa kerätyt kolehdit.

Kansan Raamattuseurassa yt-menettely koskee konsernin koko henkilöstöä eli noin 70 ihmistä. Saunaluoman mukaan kyse on lomautuksista.

– Nyt jäämme pitkälti yksityisten ihmisten tuen varaan. Samalla ilmassa on kysymys, kuinka paljon lahjoittajien omat taloudelliset haasteet vaikuttavat heidän mahdollisuuksiinsa tukea toimintaamme.

SRK:ssa lomautuksia tai osa-aikaistamisia

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksessä taloudellisten menetysten suuruudeksi arvioidaan satojatuhansia euroja. Pääsihteeri Juha Kaarivaaran mukaan keskusyhdistyksen talouteen vaikuttavat esimerkiksi leirikeskustuottojen keskeytyminen sekä kirja- ja äänitemyynnin mahdollinen lasku.

– Julkaisumyynnistä iso osa on tapahtunut paikallisten rauhanyhdistysten tilaisuuksien yhteydessä. Toivomme, että nyt verkkokaupan rooli kasvaa.

Myös SRK:ssa yt-menettely koskee koko henkilöstöä eli lähes 50 ihmistä. Euromääräisiä säästötavoitteita ei ole vielä asetettu. Keinoina ovat lomautukset tai osa-aikaistamiset.

Jos kokoontumiskielto jatkuu kesään ja estää Suviseurojen järjestämisen, kriisin taloudelliset vaikutukset kasvavat merkittävästi. Sama koskee myös muiden herätysliikkeiden kesäjuhlia. Asiasta voit lukea lisää uutisesta täältä.

– Kaikesta huolimatta koen, että tunnelma kentällä on luottavainen. Päällimmäisenä on kokemus siitä, että olemme yhdessä kohtaamassa näitä haasteita, Kaarivaara luonnehtii.

Sleyssä ja Kansanlähetyksessä seurataan tilannetta

Suomen Luterilaisessa Evankeliumiyhdistyksessä Sleyssä lomautuksia ei ainakaan vielä suunnitella, kertoo järjestön johtoryhmään kuuluva lähetysjohtaja Ville Auvinen. Näin siitä huolimatta, että takana on useita tappiollisia vuosia ja tämänkin vuoden budjetti oli jo valmiiksi alijäämäinen.

– Myös meillä on yhteisiä tilaisuuksia seurakuntien kanssa, ja normaalisti saamme sieltä kolehtituottoja. Meillä suurimmat yhteisöt ovat kuitenkin omia messuyhteisöjä, ja niiden jäsenet maksavat muutenkin huomattavan osan tuestaan erilaisten sähköisten kanavien kautta. Lisäksi meillä on paljon tukirenkaita ja kuukausilahjoittajia, Auvinen toteaa.

– Toki tilanteeseen täytyy reagoida, jos talousvaikutuksia alkaa ilmetä. Ilahduttavaa on se, että monet työn ystävät ovat lähettäneet viestejä ja kyselleet, miten voisivat auttaa.

Suomen Evankelisluterilaisessa Kansanlähetyksessä talousvaikutukset vaihtelevat alueittain, lähetysjohtaja Mika Tuovinen ennakoi.

– Piirijärjestöjen rahavirroissa kriisi näkyy varmasti, ellei mitään muuteta. Ajattelen kuitenkin, että tämä on meille kutsu kehittää työmenetelmiämme. Tarkemmin emme ole vielä arvioineet talousvaikutuksia.

Kirkkopalvelut neuvottelee ja harkitsee lomautuksia

Herätysliikekentän ulkopuolella yt-neuvotteluista on ilmoittanut Kirkkopalvelut ry. Se on hyvinvointi- ja koulutuspalvelujen tuottaja sekä seurakuntien ja kristillisten toimijoiden palvelujärjestö.

Neuvottelujen perusteena on koronaviruksen aiheuttama äkillinen toimintaedellytysten heikkeneminen. Harkittavina toimenpiteinä ovat korkeintaan 90 päivää kestävät lomautukset.

Yt-neuvottelut koskevat koko Kirkkopalvelut ry:n henkilöstöä ja ne alkavat maanantaina 23.3.

Kirkkopalvelut on Kotimaa24:n julkaisijan Kotimaa Oy:n pääomistaja. Yt-neuvottelut eivät koske Kotimaata.

Kuva: Jani Laukkanen. Kansan Raamattuseuran kesäjuhlat Sanan Suvipäivät vuonna 2017.

Lue myös:

Herättäjä-Yhdistys aloittaa yt-neuvottelut koronaepidemian takia

Vuodesta 1859 järjestetyt Lähetysjuhlat peruttiin jo, Suviseurat ja Herättäjäjuhlat seuraavat tilannetta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkohallitus: Striimattavissa jumalanpalveluksissa voi kerätä rahaa kirkon yhteistyöjärjestöille
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Mikä neljän kopla? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä