(Päivitetty 6.10. klo 9:05) Kuopion piispa Jari Jolkkonen ja Mikkelin piispa Seppo Häkkinen vastaavat nyt Kotimaa24:lle
Kirkko ja kaupunki -lehden pääkirjoituksessa esitettyyn väitteeseen, että he olisivat tylyttäneet hiippakuntansa papistoa synodaalikokouksessa samaa sukupuolta olevien vihkimisasiassa.
Jolkkonen kertoo, että kuultuaan Seppo Simolan kirjoituksesta hän soitti Simolalle ja kysyi, oliko Simola lukenut sen, mitä hän Kuopion pappeinkokouksessa sanoi.
– Ei ollut. Lehtimieheltä voisi odottaa, että lukee ensin lähteet ja kirjoittaa vasta sitten, Jolkkonen toteaa.
Myös Häkkinen sanoo, ettei tiedä, mitä Simola tylyttämisellä tarkoittaa.
– Seppo Simola on kokenut toimittaja. Siksi tuntuu erikoiselta, ettei hän tiedustellut asiasta mitään minulta, jota hän syyttää tylyttämisestä. Hän nojautuu ainoastaan näkemyksessään lähteeseen, jota ei suostu kertomaan, Häkkinen sanoo.
– Mielestäni piispainkokouksen yksimielisen avioliittoselonteon selostaminen ei ole tylyttämistä, vaan vastuullista piispanviran hoitamista.
Pappisvihkimys velvoittaa noudattamaan lakia ja järjestystä
Jolkkonen sanoo kertoneensa hiippakuntansa papeille siitä, mitä piispainkokous yksimielisesti oli pari viikkoa aiemmin sanonut.
Jolkkonen painotti kolmea asiaa. Ensinnäkin, jokaista ihmistä on kohdeltava oikeudenmukaisesti, riippumatta perhemuodosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
Toiseksi Jolkkonen sanoi, että kirkko pitää avioliittoa Jumalan asettamana, yhden naisen ja yhden miehen välisenä liittona.
– Kirkkojen ekumeenisen vakaumuksen mukaan tämä perustuu Jeesuksen omaan opetukseen, eikä ole suunnattu ketään vastaan.
Kolmantena näkökohtana Jolkkosen puheessa oli avioliittolaki, jossa säädetään, että kirkollisen vihkimisen ehdoista määrää kukin kirkko- tai uskontokunta itse.
– Nykyinen kirkkokäsikirja edellyttää, että kirkollisessa vihkimisessä kumppaneina ovat nainen ja mies. Papiksi vihkimisessä jokainen pappi lupaa noudattaa kirkon lakia ja järjestystä. Rohkea pappi on sellainen, joka tahtoo pitää kiinni siitä, minkä on luvannut ja joka sitoutuu yhteisiin pelisääntöihin silloinkin, kun sen yksityiskohtia on vaikea itse ymmärtää, Jolkkonen sanoi.
Jolkkonen muistutti myös, että papilla on oikeus soveltaa vuonna 2011 hyväksyttyä piispainkokouksen pastoraalista ohjetta vapaamuotoisesta rukouksesta parisuhteen solmineiden kanssa.
– Tämä ohje antaa vapautta toimia oikein ja yhteisten pelisääntöjen mukaan. Käsitykseni mukaan millään toisella Suomessa toimivalla kirkkokunnalla ei ole vastaavaa pastoraalista välinettä.
Puheensa lopuksi Jolkkonen esitin kysymyksen, miten kirkossa voitaisiin keskustella avoimesti, ja toisaalta niin, että ”seksiasiat eivät puhalla ilmoja pihalle kaikilta muilta aiheilta, vaan kulkevat yhtenä tärkeänä asiana muiden joukossa”.
– Myöhemmin kaksi seksuaalivähemmistöön kuuluvaa työtoveria tuli erikseen kiittämään asiallisesta ja rakentavasta puheesta, Jolkkonen sanoo.
Kotimaa24:lle sähköpostitse antamansa vastauksen lopussa Jolkkonen kertoi juuri olleensa kaksi päivää kokouksessa, jossa ”pohdimme Itä-Suomen vankilanjohtajien, vankilapappien ja vankiladiakonien kanssa, miten voisimme auttaa vankia katkaisemaan vankilakierteen ja tukea sitä, että hän pääsee siviilissä omille siivilleen”.
Ohjeiden mukaan tulee toimia
Häkkinen sanoi synodaalikokouksen yhteydessä pitämässään avioliittoselontekoa kokevassa puheessa toivovansa, että papisto tutustuu piispainkokouksen selontekoon ja siinä annettuihin ohjeisiin, joiden mukaan Mikkelin hiippakunnassa pappien tulee toimia.
Häkkinen sanoi korostavansa ohjeisiin pitäytymistä, sillä ”julkisuudessa liikkuu hyvin erilaisia tulkintoja ja käsityksiä”.
– Mikkelin hiippakunnassa pappien tulee toimia piispainkokouksen selonteon mukaisesti. Mikäli selontekoon liittyy epäselviä kohtia tai kysymyksiä, olkaa niistä yhteydessä piispaan.
Päivitys: lisätty piispa Jolkkosen kommentti hänen puhettaan käsittelevänä osion loppuun.
Kuvat: Matti Karppinen. Kuvankäsittely: Emilia Karhu.
Lue myös:
Kirkko ja kaupunki: Kuopion ja Mikkelin piispat tylyttivät pappejaan huolella
Ilmoita asiavirheestä