Kyyhkynen-lehden ympärillä kuohuu – päätoimittajan asema voi nousta esiin

Helsingin yliopiston teologian opiskelijoiden lehti Kyyhkynen on myrskyn silmässä. Kyyhkynen on ollut napit vastakkain yliopiston ylioppilaskunnan kanssa bileitä käsitelleestä jutusta.

Bilejutussa väitetään, että Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) ei puuttuisi riittävästi Uudella ylioppilastalolla järjestettävien ainejärjestöbileiden turvallisuuteen. Jutussa esitetään epäilyjä muun muassa tyrmäystipoista, ahdistelusta ja varkauksista.

HYY kertoo tiedotteessaan pitävänsä väitteitä perusteettomina. Ristiriitaa on myös siitä, noudatettiinko jutun teossa hyvää journalistista tapaa. Ainakin
Yle uutiset
on noteerannut asian uutisessaan.

Uusin käänne on se, että Kyyhkysen uutisen kommenttiosioon oli kirjoitettu uhkaavaksi katsottu kirjoitus. Tämän asian vastaava päätoimittaja Samuli Suonpää kertoo Kotimaa24:lle vieneensä poliisille.

”Lobbausliikettä päätoimittajan erottamiseksi ei ole”

Suonpää pitää todennäköisenä, että Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen (TYT) toverineuvosto käsittelee hänen eli vastaavan päätoimittajan asemaa ja mahdollista vaihtamista seuraavassa kokouksessaan. Hän kuitenkin toteaa, että yhdistys on tähän saakka ymmärtänyt hyvin lehden itsenäisyyden.

– Minulla itselläni on hyvä luottamus yhdistykseen.

TYT:n hallitus ja Kyyhkynen vastaavat lehden julkaisutoiminnasta.

– Käytännössä Kyyhkynen on tosi itsenäinen toimija. Hallitus ei puutu siihen, mitä Kyyhkynen kirjoittaa, TYT:n hallituksen puheenjohtaja Tomi Tabell kertoo.

Sen sijaan 20-henkisessä toverineuvostossa, joka valitsee hallituksen, asia noussee esille.

– Toverineuvostossa säädellään Kyyhkysen laatua ja muun muassa valitaan Kyyhkysen päätoimittajat, Tabell kertoo.

Hän pitää käytännössä varmana, että Kyyhkysen bilejuttu ja siinä tehdyt toimitukselliset ratkaisut keskusteluttavat toverineuvostoa. Juhlien turvallisuus on Tabellin mielestä ilman muuta tärkeä asia ja hänestä on hyvä, että siitä on keskusteltu, mutta esimerkiksi jutun tyyli noussee puheenaiheeksi. Tabellin tiedossa ei ole, että Samuli Suonpään erottamista esitettäisiin. Hänkin kuitenkin pitää mahdollisena, että myös hänen asemansa päätoimittajana voi nousta esiin.

– Toistaiseksi en ole kuullut mitään suurta lobbausliikettä Samulin erottamiseksi. Samuli varmaan kertoo omat näkökulmansa ja se saattaa riittää toverineuvostolle. Saatetaan keskustella, pitäisikö olla tarkempia ohjeita Kyyhkysen tekemiseen esimerkiksi. Olemme hallituksessa tietoisesti todenneet, että Kyyhkynen kirjoittaa mitä kirjoittaa ja hallitus ei siihen sotkeennu, vaan se on toverineuvoston asia, Tabell sanoo.

”STI teologian ylioppilaiden edun vastainen”

Lehden kiihdyttävät artikkelit eivät jää uusimmassa numerossa vain bilejuttuun. Pääkirjoituksessa on toinen räväkkä avaus.

”Tässä lehdessä ei julkaista Suomen Teologisen Instituutin STI:n mainosta, vaikka TYT oli yrittänyt myydä heille mainostilaa”, vastaava päätoimittaja Samuli Suonpää linjaa.

– Tarkkaan ottaen keskustelu meni niin, että TYT:n markkinointiryhmä oli – minun kantani tietäen – tarjonnut STI:lle mainostilaa. Sopimusta siitä ei kirjoitettu. Minä kirjoitin pääkirjoituksen ja annoin sen tiedoksi hallitukselle. Hallitus keskusteli asiasta ja totesi, että lehti päättää. En tiedä varmuudella, mikä STI:n kiinnostus mainokseen olisi ollut, Suonpää kertoo Kotimaa24:lle.

Suonpää toteaa pääkirjoituksessa, että STI:n peruskirja on syrjivä. Kyse on siitä, ettei STI hyväksy naispappeutta.

– Itse koen, että STI olemassaolollaan ja toiminnallaan on selkeästi teologian ylioppilaiden edun vastainen. Toki ymmärrän sen, että ne jotka vastustavat naispappeutta ja yliopistossa vallalla olevaa tieteellistä raamatuntutkimusta kaipaavat jotain ja voivat tuntea vähän orvoiksi olonsa yliopistolla. Mutta elämme maailmassa, jossa ei ole mies- ja naispappeja vaan pappeja. Jos joku järjestö kouluttaa siihen, että naisia ei pidetä pappeina, se on yksiselitteisesti väärin, hän sanoo.

– Minä olen heteroseksuaalinen mies. Tässä yhteiskunnassa olen etuoikeutettujen joukossa. Mutta jos järjestö on sitä mieltä, että esimerkiksi naiset ja homoseksuaalit eivät voi olla pappeja, se jättää 2/3 nykyteologian opiskelijoista ulkopuolelle. Minulle tämä rinnastuu siihen, että joku haluaisi julkaista lehdessä mainoksen, jossa kehotetaan syrjimään ulkomaalaisia, Suonpää jatkaa.

STI saa mainostilaa TYT:n toisesta julkaisusta Variksesta, joka jaetaan kaikille uusille teologian opiskelijoille eli fukseille. Myös Kyyhkysen vastapääkirjoitus esittää kriittisiä näkökulmia varsinaista pääkirjoitusta kohtaan.

Tomi Tabell arvelee, että myös Kyyhkysen mainoslinjaus nousee esiin toverineuvostossa, mutta jää todennäköisesti bilejutusta käytävän keskustelun alle.

Hän toteaa, ettei TYT:llä ole mitään STI:tä vastaan ja yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Näin ollen Kyyhkynen ja sen toimituskunta ovat itse valitsemallaan tavalla katsoneet toimivansa tasa-arvon puolesta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSiistejä vitsejä vappuun? – Kokeile näitä
Seuraava artikkeliSTI Kyyhkyselle: Perinteinen virkakäsitys ei ole harhaoppi

Ei näytettäviä viestejä