Evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun työ jatkuu, mutta osa työntekijöistä on palannut Suomeen koronaviruspandemian vuoksi.
Kirkolla on seitsemän virallista lähetysjärjestöä. Niistä suurimmalla, Suomen Lähetysseuralla, on ollut ulkomailla noin 70 työntekijää, joista puolet on tullut Suomeen.
Järjestö aloitti työntekijöiden kotiuttamisen maaliskuun puolivälissä. Kotiuttamista jatketaan sitä mukaa kun paluulentoja saadaan järjestymään. Riskiryhmiin kuuluvat ja vapaaehtoiset on kutsuttu Suomeen jo aiemmin.
– Olemme tarjonneet kaikille ulkomaantyöntekijöille mahdollisuuden palata Suomeen, Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson sanoo.
Asemamaissa pysyvästi asuvat työntekijät voivat halutessaan jäädä työalueelle, jos viranomaisilta ei tule muita ohjeita.
Lähetysyhdistys Kylväjässä osa työntekijöistä toimii tällä hetkellä ulkomailla ja osa Suomessa.
– Peruslinjaus on, että noudatetaan paikallisten viranomaisten määräyksiä. Jos työntekijämme henkinen kuormitus vaatii, paluuta Suomeen ei kyseenalaisteta, lähetysjohtaja Taneli Skyttä toteaa.
Joillakin työalueilla epidemiatilanne ei ole yhtä paha kuin Euroopassa. Kylväjän valmiusryhmässä tilanteen kehittymistä seurataan ja työntekijöiden kanssa pidetään yhteyttä päivittäin.
Töitä tehdään kotoa käsin myös ulkomailla
Medialähetys Sanansaattajien ulkomaantyössä on ollut yhdeksän henkilöä, joista kotimaassa on tällä hetkellä viisi.
– Aasiassa ja Euroopassa olevat työntekijät tekevät pääosin etätyötä, joten heillä ei ole työnsä takia paljon lähikontakteja, toiminnanjohtaja Juha Auvinen sanoo.
Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys on kotiuttanut alle kymmenen työntekijää. Tällä hetkellä ulkomailla on 27 työntekijää. Lähetysjohtaja Mika Tuovisen mukaan moni tekee työtään kotoa käsin.
Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys Sley on kotiuttanut lähettinsä Keniasta. Syynä on maan heikentynyt turvallisuustilanne. Muiden kenttien osalta tilannetta seurataan.
– Lähetystyössä otetaan nyt iso digiloikka, Sleyn lähetysjohtaja Ville Auvinen toteaa.
Sleyn ruotsinkielisestä sisarjärjestöstä Slefistä kerrotaan, että Kenian-työntekijöiden palaamisessa on ollut ongelmia, koska lentoja on peruutettu viime hetkellä.
Suomen Pipliaseuran työntekijöistä kukaan ei ole nyt ulkomailla, eikä uusia matkoja ole tiedossa ennen syksyä.
Pandemia muutti KUA:n kouluhankkeiden luonnetta
Kirkon Ulkomaanapu on kotiuttanut maailmalta kaikki vapaaehtoistyöntekijänsä ja valtaosan suomalaisista työntekijöistään. Työ jatkuu, sillä suurin osa maatoimistojen henkilökunnasta on paikallista.
Viestintäpäällikkö Noora Jussila kertoo, että pandemia vaikuttaa KUA:n työhön paljon. Esimerkiksi Keniassa ja Ugandassa koulujen sulkeminen on muuttanut kouluhankkeiden luonnetta.
– Opetustyön sijaan nyt tehdään ennaltaehkäisevää työtä korona-epidemian hillitsemiseksi. KUA:n katastrofirahastosta on myönnetty 100 000 euroa Kenian ja Ugandan koronanvastaiseen työhön.
Myös helluntaiseurakuntien lähetys- ja avustusjärjestö Fida International on kotiuttanut suurimman osan työntekijöistään. Suomesta lähetettyjä työntekijöitä Fidalla on yhteensä 88.
Lomautuksia luvassa myös lähetysjärjestöissä
Koronapandemian aiheuttama kriisi näkyy yt-neuvottelujen aloittamisena myös lähetysjärjestöissä. Aiemmin Kotimaa24 on kertonut kristillisten järjestöjen ja seurakuntien yt-neuvotteluista.
Suomen Lähetysseura on kertonut koko henkilöstöään koskevasta yt-menettelystä. Neuvotteluja käydään lomautuksista.
– Monien työtehtävien suorittaminen on käynyt mahdottomaksi. Epidemian vaikutukset Lähetysseuran työhön ja talouteen näkyvät jo, Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson sanoo järjestön tiedotteessa.
Suomessa Lähetysseuran tapahtumat ja seurakuntavierailut on peruttu, mutta työtä jatketaan mahdollisuuksien mukaan ja esimerkiksi koulutukset on siirretty verkkoon.
Suomen Pipliaseura tiedotti tiistaina, että se lomauttaa koko henkilökuntansa keskimäärin kahdeksi viikoksi.
Myös Fidassa neuvotellaan lomautuksista. Yt-neuvottelujen piirissä on 190 työntekijää.
Kuva: Suomen Lähetysseura / Ilkka Koivisto. Thaimaan Bangkok maaliskuun alussa.
Lue myös:
Kristilliset järjestöt kovilla – myös Kansan Raamattuseura ja SRK aloittavat yt-neuvottelut
Suureen Salon seurakuntaan esitetään yt-neuvotteluja – kirkko ei suosittele lomautuksia
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.