Lakimiesasessori: Ateistiehdokas on vaalikelpoinen

Oulun seurakuntayhtymän Tuiran seurakunnassa on ateistiksi itsensä ilmoittava ehdokas. Kirkkolain mukaan vaalikelpoinen on ”kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu seurakunnan konfirmoitu jäsen”.

Oulun tuomiokapitulin lakimiesasessori Osmo Rahja kertoo, että seurakunnissa ei ole tavattu kysellä ihmisten vakaumuksen perään.

– On lähdetty siitä, että joka ilmoittautuu ja täyttää muuten kelpoisuusehdot, voi tulla ehdokkaaksi.

Rahja toteaa, että kirkkolain mukaiset konkreettiset edellytyksen vaalikelpoisuudelle ovat kirkon jäsenyys ja konfirmointi.

– Sen sijaan ei ole edes välineitä tai mittareita, joilla kristillistä vakaumusta mitattaisiin, hän muistuttaa.

Eli jos ateistiksi ilmoittava katsottaisiin ei-vaalikelpoiseksi, tämän jälkeen jouduttaisiin käytännössä mittailemaan kaikkien ehdokkaiden vakaumuksia?

– Sepä se. Eikä sellaista mittaria ole olemassa.

Oululainen seurakuntavaaliehdokas Jukka-Pekka Vahera kertoo vaalikoneessa selvin sanoin olevansa ateisti.

– En ole kovan linjan ateisti, koska edelleen kuulun kirkkoon. Enemmän ehkä kuitenkin kallistun ateismin puolelle, tässä mielessä olen uskomaton. Silloin tällöin uskon ja joskus en usko, Vahera kommentoi tänään Kotimaa24:lle.

Osmo Rahja sanoo omana henkilökohtaisena mielipiteenään, että Vaheran-kaltaisen ehdokkaan mukanaolo vaalissa voi virittää keskustelua.

– Ei lisäkeskustelu ole pahasta. Se edellyttää puolin ja toisin suvaitsevaisuutta.

– Homokeskustelussa homoseksuaaleja myötäilevät ovat kaikissa keskusteluissaan hyvin suvaitsemattomia. He eivät suvaitse kielteisesti homoihin suhtautuvaa mielipidettä. Minusta sekin on suvaitsemattomuutta. Eli puolin ja toisin pitää olla suvaitsevainen, Rahja vertaa.

Lue myös: Oulussa ateisti seurakuntavaaliehdokkaana

Kirkkolaki vaalikelpoisuudesta:

Vaalikelpoinen seurakunnan luottamustoimiin on kristillisestä vakaumuksesta tunnettu seurakunnan konfirmoitu jäsen.

Kirkkolain kommentaari vaalikelpoisuudesta:

Kristillisestä vakaumuksesta tunnettu: Ilmaisulla tarkoitetaan suunnilleen samaa kuin EKL 288§:ssä olleella ”jumalanpelolla ja kristillisellä harrastuksella”. Se kohdistuu käytännössä ehdokaslistaa perustaviin ja valittavia ehdottaviin mutta periaatteellisesti myös ehdokkaaksi asetettavaan tai valittavaan. Ilmaisu antaa tietoa siitä, mikä on tarpeen toimittaessa srk:n luottamustoimessa. Käytännössä vakaumusta ei tutkita vaalikelpoisuuden muita edellytyksiä läpikäytäessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPetra soittaa huhtikuussa Suomessa
Seuraava artikkeliOnko englanninkielisiä raamatunkäännöksiä liikaa?

Ei näytettäviä viestejä