Kolme kirkon työntekijöiden ammattiliittoa vaatii työaikalain soveltamista myös hengellisen työn viranhaltijoihin. Liittojen mielestä työaika on viranhaltijan työsuojelua.
Työajan ulkopuolella ovat uskonnollisia toimituksia tekevät viranhaltijat ja välittömästi opetus-, kasvatus-, julistus-, lähetys- ja diakoniatyötä tekevät viranhaltijat. Hengellisen työn työsopimussuhteisiin työntekijöihin sovelletaan työaikaa.
Kannanotossa ovat mukana Kirkon akateemiset AKI, Diakoniatyöntekijöiden Liitto ja Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liitto. Kaikki kolme ovat akavalaisia liittoja.
Liitot toteavat, että EU:n työaikadirektiivistä ja työaikalaista voidaan poiketa toiminnan erityispiirteiden vuoksi tai tapauksissa, joissa työntekijät voivat päättää työajasta itse.
”Nämä perustelut eivät enää sovellu evankelis-luterilaisen kirkon hengelliseen työhön”, liitot kirjoittavat. Ne toteavat, että työelämä on muuttunut myös Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.
– 1990-luvulta olevan kirkon työaika-asetuksen valmisteluaineistossa sanotaan, että suuri osa hengellisen työn viranhaltijoiden työstä on kotona tehtävää työtä. Tämä ei vastaa todellisuutta nykyään, sanoo Kirkon akateemisten toiminnanjohtaja Jussi Junni.
Liittojen mukaan hengellisen työn viranhaltijat saavat alimitoitettua työaikakorvausta juhlapyhistä, niitä edeltävästä ajasta ja leirityöstä.
”Seurakuntien hengellisessä työssä työajat painottuvat viikonloppuihin ja iltoihin, mutta kuitenkaan hengellisen työn viranhaltijoilla ei ole arkipyhälyhennyksiä eikä sunnuntaikorvauksia, kuten muilla kirkon työntekijöillä”, kannanotossa todetaan.
Kuva: Olli Seppälä
Lue asiasta lisää Kotimaa Prosta.
Ilmoita asiavirheestä