Liitto vaatii lisäresursseja diakoniatyöhön: Kontaktit kasvoivat 35 prosenttia, työntekijämäärä väheni

Ruokajakelua Espoonlahden kirkolla 14.10.2020.

Kirkon tilastojen mukaan diakonian kontaktit kasvoivat viime vuonna 35 prosenttia edellisvuodesta. Samaan aikaan diakoniatyöntekijöiden henkilötyövuosien määrä laski.

Työn määrän kasvu on näkynyt huolestuttavalla tavalla diakoniatyöntekijöiden työuupumuksena, Diakoniatyöntekijöiden liitto kertoo.

Seurakuntia tarvitaan liiton mukaan vielä pitkään koronan jälkeisen ajan jälleenrakennuksessa. Paine kirkon diakoniatyöhön jatkuu pandemian jälkivaikutusten vuoksi. Lomautusten, työttömyyden ja eristäytymisen seurausten korjaava työ jatkuu vuosia sen jälkeen, kun pandemian kriittisin vaihe on ohitettu.

Nyt on priorisoitava heikkoon asemaan joutuneiden ihmisten tukemiseen lisäämällä resursseja diakoniatyöhön, liitto vaatii.

Suunnitellut henkilöstövähennykset on peruttava, täyttämättömät diakonian virat avattava ja perustettava uusia diakonian virkoja seurakuntiin, joiden alueella pandemia on aiheuttanut paljon inhimillistä hätää. Työntekijöiden kuormitusta ei voida enempää kasvattaa, liiton tiedotteessa sanotaan.

Avustusten kokonaismäärä kasvoi, yhteisöruokailut vaihtuivat ruokakasseihin

Diakoniatyössä kohdattiin viime vuonna kaikkiaan 566 412 ihmistä. Erityisesti yli 70-vuotiaita kohdattiin aiempaa enemmän: noin joka kolmas diakonian kohtaaminen oli yli 70-vuotiaan kanssa.

Suurimmat syyt kohtaamisille olivat edellisen vuoden tavoin taloudellinen auttaminen, terveyteen ja sairauteen liittyvät asiat sekä ihmissuhteet.

Diakonian kautta myönnettyjen avustusten kokonaismäärä nousi 8,4 miljoonaan euroon sitä edeltäneen vuoden 6,6 miljoonasta eurosta.

– Kohtaamisten ja avustusten määrän nousuun vaikuttivat ennen kaikkea koronatilanteen myötä kasvanut avun tarve. Ihmisten taloustilanteissa tapahtui nopeita ja yllättäviä muutoksia, sanoo asiantuntija Airi Raitaranta Kirkkohallituksesta.

Epävarmuus, terveydelliset syyt ja kontaktien väheneminen vaikuttavat kaikkiin, mutta Raitarannan mukaan erityisesti kaikkein haavoittuvimmissa elämäntilanteissa eläviin. Diakoniatyön kohtaamisista lähes 80 prosenttia tapahtui työelämän ulkopuolella olevien ihmisten kanssa.

Jaettujen ruokakassien määrä kaksinkertaistui viime vuonna noin 264 000 kassiin ja diakoniaruokailujen määrä puolittui noin 105 000 ruokailuun. Diakonian järjestämien retkien ja muiden tilaisuuksien määrä supistui epidemian vuoksi voimakkaasti.

Koronakriisin myötä erityisesti suurissa kaupungeissa diakoniatyö päätyi tekemään aiempaa enemmän yhteistyötä kaupungin ja järjestöjen kanssa.

– Kriisin myötä kehittyneet kumppanuudet ja hyviksi havaitut yhteistyön muodot toivottavasti vakiintuvat. Samalla työnantajien on hyvä huomioida, millä tavalla voidaan tukea niitä työntekijöitä, jotka ovat ottaneet ja ottavat korona-aallot raskaimmin vastaan, sanoo diakonian ja sielunhoidon johtaja Kalle Kuusimäki Kirkkohallituksesta Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Oikaisu 15.3.2021 kello 14.10. Korjattu kohtaamisten määrä 566 412 kohdattujen ihmisten määräksi.

Lue myös:

Diakoniatyössä tehdään koronan vuoksi ylipitkää päivää – ”Olen toiminut äärirajoilla”

Diakonia-avustusten jakamisessa saattaa käydä niin, että parhaan tarinan kertonut asiakas palkitaan

”Ajattelin olevani ongelmajätettä, nyt olen taas minä” – Diakoniaprojekti rohkaisi ihmisiä vaikuttamaan elämäänsä

Kolumni: Ei pidä unohtaa diakoniaa, kun mietitään, mitä kirkon Ovet auki -strategia käytännössä tarkoittaa

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon toimielimet saavat kokoustaa sähköisesti 15. maaliskuuta alkaen
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä kokoustavat miehissä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä