Maata Näkyvissä -festareilla ei toteuteta tänä vuonna messua lainkaan. Toisin kuin viime vuonna, paikalliset seurakunnat eivät pidä festareiden ohjelmaan kuuluvia messuja myöskään Turun kirkoissa.
Pohjoismaiden suurin kristillinen nuortentapahtuma toteutetaan 35. kerran 15.–17.11.
Ehtoolliskiistan taustalla on arkkipiispa Tapio Luoman kesällä 2018 ilmoittama linjaus, jonka mukaan Maata Näkyvissä -festareilla ei saa järjestää naispapittomia messuja. Tapahtuman pääjärjestäjä Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) ei hyväksy naisten pappeutta, ja vuosikymmenten ajan tapahtuman perjantai-illan messussa alttarilla ovat toimineet vain miespuoliset papit.
Viime vuonna tilanne ratkaistiin niin, että Turkuhallin ehtoollismessun sijaan paikalliset seurakunnat järjestivät nuorille messuja Turun kirkoissa. Näissä messuissa oli mahdollisuus palvella myös naispuolisilla papeilla. Samaan aikaan Turkuhallissa pidettiin niin ikään festareiden ohjelmaan kuuluva Suomen suurin nuortenilta -tapahtuma.
Messut jäivät väkimäärässä mitattuna festarien ohjelmassa pieneen sivuosaan: Herra kädelläsi -messuun Maarian kirkkoon tuli 80 osallistujaa ja Metallimessuun Mikaelinkirkkoon 310 osallistujaa. Turkuhallin nuorteniltaan jäi noin 5 500 ihmistä.
Sleyn Juha Heinonen: Koska asiassa ei päästä yhteiseen säveleen, koetamme olla sovussa näin
Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen toteaa, että Sleyn näkökulmasta tilanne säilyy viimevuotisen kaltaisena: Turkuhallissa messun korvaa Suomen suurin nuortenilta. Heinonen kertoo, että Maata Näkyvissä -festarien järjestäjät keskustelivat tapahtumasta arkkipiispan kanssa viimeksi kesällä ”hyvässä hengessä”.
– Totta kai haluaisimme pitää messun. Koska asiassa ei päästä yhteiseen säveleen, on kuitenkin helpompaa, että messua ei ole, ja koetamme olla sovussa näin.
Heinosen mukaan messun korvannut ohjelma Suomen suurin nuortenilta toimi viime vuonna hyvin.
– Mutta tietysti on iso asia, että sakramentti jäi nauttimatta.
Maata Näkyvissä -festarien järjestämiseen osallistuu Sleyn ohella Turun paikallisia seurakuntia. Viime vuonna seurakuntien messut Turun Mikaelinkirkossa ja Maarian kirkossa toimivat kompromissina ehtoolliskiistassa.
Tänä vuonna seurakunnat eivät järjestä messuja. Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherran Jouni Lehikoisen mukaan syynä on se, että nuortenryhmiä lähti viime vuonna kirkkoihin niin vähän.
Lehikoinen toteaa, että neuvotteluissa ollaan pattitilanteessa. Hänelle itselleen sopisivat kompromissit kaikkiin suuntiin.
– Kurjaa tässä on se, että nuoret kärsivät eivätkä pääse ehtoolliselle.
Arkkipiispa Tapio Luoma: Kerroin, että viimevuotiset linjaukset pätevät
Arkkipiispa Tapio Luoma kertoo jatkavansa säännöllistä yhteydenpitoa Maata Näkyvissä -festareiden järjestäjiin. Viimeksi osapuolet tapasivat kesällä.
– Omalta puoleltani toin silloin esiin, että viimevuotiset linjaukset pätevät edelleen. Minusta keskustelut ovat sujuneet hyvässä hengessä, vaikka ymmärrän, että tämä on järjestöpuolella herättänyt tunteita.
Luoma pitää ikävänä, ettei tapahtumassa järjestetä tänä vuonna messua lainkaan. Samalla hän sanoo ymmärtävänsä, että käytännön syistä ryhmät eivät lähde helposti viettämään messua Turun kirkkoihin.
Luoma kertoo ehdottaneensa jatkoa ajatellen, että messu järjestettäisiin Turkuhallissa kokonaan paikallisten seurakuntien toteuttamana.
– Maata Näkyvissä -festarit on tapahtumana valtavan arvokas. Ongelma on, että kirkkomme järjestyksen mukaisesti papiksi vihityillä naisilla ei ole mahdollisuutta olla jakamassa ehtoollista tilaisuudessa, jota ei mielletä vain järjestön vaan koko kirkon nuorisotyön tilaisuudeksi.
Kuva: Maata Näkyvissä -festarit / Lasse Simpanen. Kuva festarien perjantai-illalta 2018.
Arkkipiispa puuttui asiaan: Maata Näkyvissä -festareilla ei enää järjestetä naispapittomia messuja
Sley tyrmistyi Maata Näkyvissä -linjauksesta – ”Päätös messun lopettamisesta tuntuu pahalta unelta”
Kolumni: Sley pettyi arkkipiispan messulinjaukseen, ja nyt mitataan järjestön sitoutuminen kirkkoon
Onko naisen toimittama ehtoollinen epäpätevä? – Sleyn ehtoolliskäsitystä puitiin aiempaa julkisemmin
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.