Uskonnollisuus voi vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen ja hyvinvointiin, väittää kristillisen ajatushautomo Theoksen toteuttama metatutkimus. Isossa-Britanniassa toimivan ajatushautomon tutkijat kävivät tutkimusyhteenvetoaan varten läpi 139 uskonnon ja hyvinvoinnin välistä suhdetta käsittelevää tutkimusta yli kolmen vuosikymmenen ajalta.
Tutkijoiden mukaan valtaosa tutkimuksista vahvistaa uskonnollisen usko ja uskonnonharjoittamisen olevan yhteydessä sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen. Erilaiset uskonnollisuuden muodot vaikuttavat hyvinvointiin kuitenkin eri tavoin.
Erityisen positiivinen vaikutus on yhteenvedon mukaan sosiaalisella osallistumisella. Säännöllisen ja tiheästi toistuvan uskonnollisiin palveluksiin osallistumisen vaikutus hyvinvointiin on tutkijoiden mukaan kaikkein suurin. Myös yksityinen uskonnonharjoittaminen korreloi hyvinvoinnin kanssa, muttei yhtä merkittävästi.
Uskonnollinen usko korreloi vahvasti koetun hyvinvoinnin kanssa, muttei yhtä selvästi mielenterveyden, fyysisen terveyteen tai terveyttä ylläpitävien käytäntöjen kanssa.
Kaikkein pienin vaikutus hyvinvointiin on yhteenvedon mukaan uskonnollisella kuulumisella, jäsenyydellä.
Tutkijoiden mukaan yleisellä tasolla voidaan sanoa, että mitä vakavampi, aidompi ja käytännössä näkyvä uskonnollinen sitoutuminen on, sitä merkittävämpi sen positiivinen vaikutus on hyvinvointiin.
”Meidän on aika vakavasti pohtia sitä, miten voimme valjastaa tämän mahtavan resurssin hyvinvoinnin ja mielenterveyden vahvistamiseksi sen sijaan, että juoksemme karkuun pelkkää ajatusta uskonnosta”, Theoksen tutkimusjohtaja Nick Spencer sanoo tiedotteessa.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Tutkimus: Uskonnottomuus ei hävitä moraalia
Hengellisyys vaikuttaa syöpäpotilaiden terveyteen
Metatutkimus: Uskovaiset tyhmempiä kuin ateistit
Ilmoita asiavirheestä