Ministeri Räsänen ja virkamiehet kiistävät Teemu Tairan kritiikin

Kuuntele juttu:

RsnenuusiTeemu Tairan blogissaan esittämään kritiikkiin. Taira puuttui lautakunnan jäsenten kirkkokytkyihin ja yhden jäsenen Luther-säätiö-linkkiin.

”Ei ole ihme, jos ihmisille syntyy mielikuva, että kirkko päättää, mikä yhdistys kelpaa rekisteröidyksi uskonnolliseksi yhteisöksi, Taira sanoi ja viittasi lautakunnan jäsenten kirkkokontakteihin. Hän nosti esiin myös sen, että lautakunnassa yhteiskunnallista asiantuntemusta edustava Raimo Savolainen on Luther-säätiön hallituksen puheenjohtaja. Puheenjohtaja, hallintoneuvos Pirkko Ignatius puolestaan on toiminut kirkolliskokouksen lainoppineena asiantuntijana ja vt. johtaja Hanna Salomäki työskentelee kirkon tutkimuskeskuksessa.

Valtiotieteen tohtori, poliittisen historian dosentti Raimo Savolainen sanoo, että hänet on valittu tehtävään nimenomaan yhteiskunnallisten suhteiden asiantuntijana. Kun häntä kysyttiin työnsä syksyllä aloittaneen lautakunnan uuteen kokoonpanoon, hän toi heti esiin, ettei ole teologian asiantuntija ja että hän on Luther-säätiön hallituksen puheenjohtaja.

– Yllätyin iloisesti, kun kuulin, että minut pyydetäänkin mukaan nimenomaan yhteiskunnallisena asiantuntijana.

Tällä saralla Savolaisella onkin valtava kokemus. Hän on työskennellyt valtioneuvoston erilaisissa tehtävissä reilut 20 vuotta. Hän tuntee lukuisia poliitikkoja, niiden joukossa lautakunnan nimittäneen Päivi Räsäsen. Vaikka Räsänen on kirjoittanut taannoin Luther-säätiön julkaiseman pamfletin, mitään erityisiä tuttavia Savolainen ja Räsänen eivät kuitenkaan ole eikä Räsänen ole ollut häneen nimitysasiassa yhteydessä.

– Minulla on hyvin tarkka periaate, miten nimitys ja kutsuminen asiantuntijatehtäviin tapahtuu. Näitä ei kaveriporukalta voi hoitaa, Savolainen sanoo.

– Suosittelen, että kannattaisi katsoa niitä päätöksiä. Olemme suositelleet aika monelle taholle uskonnollisen yhdyskunnan asemaa. Siinä on ollut hindulaista ja buddhalaista ja erilaista jooga-yhteisöä, joille on suositeltu tällaista asemaa, Savolainen muistelee ja toteaa, ettei Luther-säätiöläisyys vaikuta hänen lautakunnassa suorittamiin arviointeihinsa puoleen tai toiseen.

Hän muistuttaa, että Tairan blogissaan mainitseman Karhun kansankaan uskonnollisen yhdyskunnan aseman hakemusta ei ole evätty, vaan asia on kesken. Taira tarkasteli kriittisesti lautakunnan toimintaa Karhun kansa -tapauksen käsittelyssä.

Karhun kansa -nimisen suomenuskoa harjoittava yhteisö aikoo lähettää Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) uuden hakemuksen tuota pikaa PRH:n lähettämän korjauskehotuksen pohjalta. Yksi hakemuksen allekirjoittajista, lappeenrantalainen Tuula Muukka myöntää suoraan, että hakemuksessa on täydentämisen varaa. Hän ei halua lähteä kritisoimaan lautakunnan kokoonpanoa, vaikka näkeekin Tairan tavoin, että kokoonpano voi herättää kysymyksiä.

Räsänen: Luther-säätiö-yhteydellä ei vaikutusta

Asiantuntijalautakunnan jäsenten esittelijänä toiminut johtaja Tuula Lybeck opetus- ja kulttuuriministeriöstä toteaa, että lautakunnan jäsenet on nimitetty asiantuntemuksensa perustella.

– Toki jollekin voi herätä kysymys jäsenten kirkkokytkyistä, mutta minä en näe asiassa erityistä ongelmaa.

Asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja Pirkko Ignatius kehuu lautakunnan kokoonpanoa toimivaksi.

Asiantuntijalautakunnan sihteeri, vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola muistuttaa, että liki 80 prosenttia suomalaisista kuuluu kirkkoon.

Muutamilta viime vuosilta on joitakin tapauksia jolloin uskonnollisen yhdyskunnan rekisteröintiä ei ole suositeltu asiantuntijalautakunnassa lainkaan. Wicca-yhdyskunta ei ole 2000-luvun ainoa tapaus, jota ei ole hyväksytty uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Wicca-päätöksen teki aikanaan opetusministeriö. Epätavallista ei ole sekään, että hakemuksiin joudutaan tekemään korjauksia, ennen kuin ne menevät yhdyskunnista nykyään päättävästä Patentti- ja rekisterihallituksesta läpi.

Asiantuntijalautakunnan nimittänyt sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) toteaa, että lautakunnan tehtävänä on antaa lausunto siitä, ovatko uskonnollisen yhdyskunnan tarkoitus ja toimintamuodot uskonnonvapauslain mukaiset.

– Lautakuntaan nimetyistä KHO:n puheenjohtajana toimiva hallintoneuvos Pirkko Ignatius edustaa oikeudellista asiantuntemusta, uskontojen asiantuntemusta Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki ja yhteiskunnallista asiantuntemusta dosentti Raimo Savolainen. Heidät on valittu asiantuntemuksensa perusteella. Mielestäni asiantuntijalautakunta ei ole sidoksissa luterilaiseen kirkkoon, hän sanoo.

Hän lisää, että yhteiskuntatieteiden tohtorin, teologian tohtori Hanna Salomäen erikoisosaamisalueisiin kuuluu muun muassa uskontososiologia.

Onko Savolaisen Luther-säätiön hallituksen puheenjohtajuus etu vai haittaa asiantuntijalautakunnan jäsenyyttä ajatellen?

– Olennaista valtiotieteen tohtori, dosentti Raimo Savolaisen kohdalla on hänen merkittävä yhteiskunnallinen asiantuntemuksensa.Hän on työskennellyt muun muassa useiden pääministereiden aikana valtioneuvoston kansliassa. Mielestäni on etu, jos lautakuntaan kuuluvalla henkilöllä on myös henkilökohtaista kokemusta toiminnasta uskonnollisessa yhteisössä.

Aikanaan esimerkiksi Iltasanomat ja Helsingin Sanomat ovat kirjoittaneet Päivi Räsäsen Luther-säätiölle tekemästä pamfletista.

Ministeri Räsänen, onko Luther-säätiö-yhteydellänne tai sillä että kenties tätä kautta tunnette Savolaisen tekemistä sen kanssa, että Savolainen on valittu asiantuntijalautakuntaan?

– Ei ole.

Lue myös: Tutkija kritisoi uskontoja käsittelevän asiantuntijalautakunnan kokoonpanoa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTutkija kritisoi uskontoja käsittelevän asiantuntijalautakunnan kokoonpanoa
Seuraava artikkeliYksiäänisyyden etsinnän sijaan moninaisuuden sietämistä

Ei näytettäviä viestejä