Matalan elintason lisäksi köyhyys syrjäyttää, sairastuttaa, periytyy, eriarvoistaa sekä riistää yksilöltä jopa kyvyn uskoa, että hänellä on oikeus tavoitella jotakin parempaa. Näin väittää suomalaista yliopistoteologiaa esittelevän
Teologia.fi
:n ja Teologisen Aikakauskirjan syksyn yhteisnumero.
− Viimeaikaiset hallituksen kaavailemat leikkaukset ja säästöt, jotka kohdistuvat kaikkein pienituloisimpiin ja haavoittuvimpiin väestönosiin, ovat murtaneet käsitystä yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Huomattavilla kehitysyhteistyörahoitukseen kohdistetuilla leikkauksilla on kurjistava vaikutus myös satojen tuhansien köyhien elämään globaalilla tasolla, teemanumeron päätoimittaja, uskonnonfilosofian professori Virpi Mäkinen arvioi.
Teema-artikkeleissa köyhyyteen, syrjäytymiseen ja huono-osaisuuteen pureudutaan muun muassa köyhäinhoidon historian näkökulmasta sekä sosiokognitiivisesta tutkimuksesta käsin. Jälkimmäiseen liittyen kysytään esimerkiksi sitä, miten lukijan konkreettinen sosioekonominen asema ja elämäntilanne vaikuttavat raamatuntulkintoihin.
Köyhien ja syrjäytyneiden auttamista tarkastellaan kristillisen lähimmäisenrakkauden näkökulmasta sekä ortodoksisen yhteiskunnallisen opetuksen valossa. Lisäksi käsitellään sitä, mitä islam opettaa pakollisesta ja vapaaehtoisesta almujen antamisesta.
Numerossa tarkastellaan myös maagista ja intuitiivista pelkoa köyhyyden tarttumisesta.
− Taloudellisen kasvun ja kehityksen ilmapiirissä ei ole mielellään katseltu haisevia ja rääsyisiä kerjäläisiä, joiden on pelätty levittävän sairauksia tai vaarantavan yhteiskuntarauhaa, Virpi Mäkinen toteaa numeron pääkirjoituksessa.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä