Muusikko Tommi Kalenius toimittaa uusimman Nuoren seurakunnan veisukirjan – mukana myös räppiä

Nuoren seurakunnan veisukirja täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Uudistettu painos siitä julkaistaan tammikuussa 2020 Tampereella Nuori 2020 -tapahtumassa.

Legendaarisesta punakantisesta on tehty uusia painoksia noin viiden vuoden välein, ja lauluvalinnat ovat aiheuttaneet keskustelua. Kun itsekin rakastettuja hengellisiä lauluja tehnyt Tommi Kalenius kutsuttiin toimittamaan tammikuussa 2020 ilmestyvää veisukirjaa, hän halusi ottaa nuoret mahdollisimman kiinteästi mukaan uudistukseen.

– Koko laulukirja voisi olla nuorten toimittama. Nuoret ovat aktiivista, oma-aloitteista porukkaa. Uskon, että aina kun nuoret saavat itse tehdä, syntyy jotakin hyvin merkittävää. Silloin tapahtuu myös muutoksia.

Kalenius muistuttaa, että alun perin veisukirja oli nuorten lauluntekijöiden suoraan nuorille tekemä laulukokoelma. Sitä ei suunniteltu ensisijaisesti seurakunnan työntekijöiden työkaluksi. Vuosien kuluessa kirja on muuttunut instituutioksi.

– Sitten kirjaa on alettu tehdä niitä varten, jotka sitä ostavat. Halusin tuoda toimituskunnan työskentelyyn näkökulman, että laulukirjan loppukäyttäjiä ovat ne nuoret, jotka sen lauluja laulavat.

Tommi Kaleniuksella on käsissään 130 laulun lista. Puolet lauluista on vanhoja tuttuja, puolet uusia.

– Uusiin biiseihin on pyritty löytämään tämän hetken nuorten ääni.

Edellisistä painoksista tutut laulut valittiin mukaan laajan käyttötutkimuksen perusteella. Vuonna 2015 julkaistusta veisukirjasta tehtiin kyselylomake, joka lähetettiin seurakuntiin. Se oli myös täytettävissä netissä. Kyselyssä 633 vastaajaa arvioi, miten aktiivisesti kutakin laulua käytetään ja miten paljon siitä pidetään.

Tuoreita lauluja tehtiin biisileirillä

Tuoreita lauluja hankittiin hyvin poikkeuksellisella tavalla. Vuonna 2018 järjestettiin kaksi biisileiriä, joille kutsuttiin mukaan nuoria muusikoita ja lauluntekijöitä.

Ensimmäisellä leirillä Pieksämäen Partaharjulla oli mukana kymmeniä nuoria Oulun, Kuopion, Jyväskylän, Helsingin ja Tampereen seurakuntien nuorisomuusikoiden kutsumana. Osalla oli kokemusta laulunkirjoittamisesta ja osa oli aloittelijoita.

Gospelmuusikot Pekka Laukkarinen ja Matti Laitinen inspiroivat nuoria lauluntekijöitä pienellä alkuvalmennuksella. Sitten nuoret alkoivat kirjoittaa lauluja. Jälkeenpäin tekijöitä kannustettiin viimeistelemään laulunsa itse tai tekemään laulunraakile valmiiksi ammattilaisen kanssa.

– Leirin tulokset olivat tosi hyviä, Kalenius iloitsee.

Toinen leiri järjestettiin Helsingissä nuorille musiikin puoliammattilaisille ja ammattilaisille.

– Annettiin täkyjä, että nyt tarvittaisiin tällaisista aiheista biisejä. Mukana oli hyvin energisiä, tehokkaita ja lahjakkaita nuoria aikuisia, jotka ovat esimerkiksi olleet gospelbändeissä soittamassa tai tunnettujen pop-tähtien taustajoukoissa, Kalenius kertoo.

Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen näkyvät veisukirjan lauluissa. Yhdellä laululla voi olla kolme tekijää, jotka eivät ennen leiriä tunteneet toisiaan.

Tyylilajeissa haluttiin antaa tilaa monimuotoisuudelle, ja mukana on ensimmäistä kertaa räp-musiikkia. Räppiä sisältävien laulujen nuotin oheen tulee linkki netin suoratoistopalveluun, josta kuunnellen voi saada kuulokuvan siitä, miten räp-osuudet kappaleissa kuuluu rytmittää.

Tommi Kalenius ja Ninni Poijärvi julkaisevat albumin, jossa he versioivat veisukirjan lauluja. Kirjanjulkistuksen jälkeen duo kiertää esittämässä albumin lauluja seurakunnissa ympäri Suomen.

Uudistetun veisukirjan toimituskuntaan kuuluvat Radio Novan musiikkipäällikkö Mikko Harjunpää, Verkosto-jumalanpalvelusyhteisön musiikillinen johtaja Sakari Heikkilä, Helsingin Herttoniemen seurakunnan pastori Jenni Kallio, rockmuusikko Juho Niemelä, ylivieskalainen nuori Henna Nortunen, gospelmuusikko Janne Simojoki, Nuori Kirkko ry:n kouluttaja Mari Torri-Tuominen ja kustannuspäällikkö Eeva Johansson.

Kuva: Salla Yli-Erkkilä

Pidempi versio jutusta on luettavissa 11.4.2019 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Oikaisu: Juttuun on lisätty 24.4. kello 14.15 tieto, että biisileirillä Pieksämäen Partaharjulla oli mukana myös helsinkiläisiä nuoria.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMaahanmuuttovirasto teki tiedonhankintamatkan Venäjälle ja selvitti Jehovan todistajien tilannetta
Seuraava artikkeliPiispa Häkkinen Halla-ahon ja Laajasalon Kirkkopäivä-keskustelusta: ”Hyvä vain, että keskustellaan”

Ei näytettäviä viestejä