Tiistai-iltana uutisoitiin Gazasta anglikaanien ylläpitämään Al-Ahli Arab -sairaalaan osuneesta iskusta. Ensimmäiset paikallisen terveysministeriön antamiin tietoihin perustuvat luvut kertoivat iskussa kuolleen satoja, jopa 500 ihmistä. Tätä lukua toisteltiin niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä medioissa. Myös kirjoittamani Kotimaan verkkojutun otsikkoon kirjoitin satojen ihmisten kuolleen.
Sittemmin on käynyt ilmi, että tieto sadoista kuolonuhreista ei välttämättä pidä paikkaansa. Määrää ei ole voitu todentaa riippumattomista lähteistä. Jos kuolonuhrien määrä on huomattavasti aiempaa kerrottua pienempi, se on päivän hyvä uutinen.
Mutta huono uutinen on se, että mikäli lukumäärä oli tahallaan liioiteltu, se voi vaikuttaa jatkossa Gazaa koskevaan uutisointiin ja heikentää entisestään palestiinalaislähteisiin luottamista. Uutisointi Gazasta on jo nyt vaikeaa, koska sieltä puuttuvat käytännössä riippumattomat lähteet, esimerkiksi ulkomaiset toimittajat.
JOURNALISTIN OHJEISSA sanotaan, että uutisen voi julkaista rajallisinkin tiedoin. ”Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa.”
Gazan suhteen uutisoinnin ongelma on oikean uuden tiedon saanti.
Totta on kuitenkin se, että Gazassa elää tällä hetkellä yli kaksi miljoonaa ihmistä äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Avustusrekkojen pääsy Gazaan näyttää ainakin CNN:n saamien tietojen mukaan siirtyvän jälleen ainakin päivällä. Ilman vettä ja ruokaa ihminen ei pitkään elä, siviilikuolonuhrien määrä näyttää vain nousevan.
Lue myös
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä