Näkökulma: Muuta ei voi kuin rukoilla rauhaa Jerusalemille

LKS 20231009 HMS1027; An Israeli missile launched from the Iron Dome defence missile system attempts to intercept a rocket, fired from the Gaza Strip, over the city of Netivot in southern Israel on October 8, 2023. Israel, reeling from the deadliest attack on its territory in half a century, formally declared war on Hamas Sunday as the conflict's death toll surged close to 1,000 after the Palestinian militant group launched a massive surprise assault from Gaza. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / MAHMUD HAMS

ISON SODAN varjosta poikivat pienemmät sodat. Joko niin, että yleinen ilmapiiri kiristää muitakin konflikteja äärimmilleen tai isomman sodan varjossa on hyvä käyttää tilaisuutta hyväkseen.

Ukrainan sodan myötä pitkäaikaiset konfliktit näyttävät nyt puhkeavan taisteluiksi. Nigerissä vallankaappaus sai maan sekasortoon. Azerbaidžanin ja Armenian välit kuumenivat taisteluksi Vuoristo-Karabahista. Nyt lauantaina kaikkien yllätykseksi palestiinalainen terroristijärjestö Hamas aloitti yllätyshyökkäyksen Israelia vastaan.

Gazasta Israeliin ammuttiin tuhansia raketteja, ja rajan yli Israelin puolelle hyökkäsi Hamasin aseistettuja joukkoja. Rakettituli jatkui koko viikonlopun.

Tätä kirjoittaessa Israelissa on kuollut noin 700 ihmistä, Gazassa 400. Lisäksi tuhansia on haavoittunut. Terroristit ovat ottaneet myös panttivankeja.

Israel on julistanut sotatilan ja kutsunut reserviläisiä palvelukseen. Se on myös kehottanut Gazan asukkaita evakuoitumaan Israelin vastahyökkäyksen tieltä. Yli 120 000 gazalaista on paennut kodeistaan etsimään muuta suojaa.

HAMASIN HYÖKKÄYS näyttää tulleen Israelille täysin yllätyksenä. Israelilaislähteiden mukaan maan tiedustelulla ei ollut asiasta minkäänlaista aavistusta.

Vastaavanlainen yllätyshyökkäys tapahtui tarkalleen 50 vuotta sitten ja aloitti jom kippur -sodan. Sitä käytiin 6.–24.10.1973.

Nyt Hamasin hyökkäys osui Israelissa juuri vietetyn lehtimajajuhlan päättymiseen. Maassa oli lauantaina viikon juhlinnan jäljeltä vielä paljon turisteja, myös suomalaisia. Heitä jäi maahan jumiin rajojen sulkeutuessa ja lentoyhtiöiden peruessa lentojaan.

Hyökkäykseen yhtyi myös libanonilainen äärijärjestö Hizbollah, joka ampui toistakymmentä rakettia Israelin puolelle Etelä-Libanonista, missä on parhaillaan suomalaisia rauhanturvajoukkoja.

Kotimaan saamien viestien mukaan Suomen Lähetysseuran ja Kirkon Ulkomaanavun työntekijät pyhällä maalla ovat turvassa.

Pyhän maan ja Jordanian evankelis-luterilaisen kirkon piispa Ibrahim Azar on julkaissut lausunnon, jossa hän toteaa kirkkonsa olevan järkyttynyt tilanteesta ja huolissaan siitä, että väkivaltaisuudet Israelissa ja Palestiinassa tämän seurauksena vain lisääntyvät.

ISRAELIN JA Palestiinan tilannetta seuratessa ei voi olla hämmästelemättä sitä asearsenaalia, joka Gazan alueelta löytyy huolimatta Israelin ja myös Egyptin tiukasta rajavalvonnasta. Toisekseen ei voi olla surematta sitä suunnatonta surun ja hädän määrää, jota tilanne tuottaa siviileille niin Israelin kuin Palestiinankin puolella. Hamasin hyökkäys on ehdottomasti tuomittava asia.

Hyökkäys siirtää Israelin ja Palestiinan välisiä rauhanneuvotteluja ja palestiinalaisvaltion perustamista kauas tulevaisuuteen. Vihamielisyydet ja hätä tulevat jatkumaan. Tuntuu mahdottomalta ajatella, että tilanteeseen löytyy minkäänlaista oikeudenmukaista ja pysyvää ratkaisua.

Venäjälle, jonka liittolainen Hamasia tukeva Iran on, nyt leimahtaneet taistelut ovat varmasti pieni hengähdys, joka vie maailman ja Yhdysvaltojen huomiota pois Ukrainan sodasta. Toisaalta mielen perällä häämöttää tilannetta seuratessa harmagedonmainen kauhukuva kolmannesta maailmansodasta. Sotien syttymiseen ei viime vuosien valossa selvästikään tarvita järkisyitä. Ihmismielen hulluudesta nämä näyttävät leimahtavan.

Muuta ei voi kuin vanhan tavan mukaan rukoilla rauhaa Jerusalemille ja sen kaikille ja sitä ympäröiville asukkaille. Samoin on rukoiltava rauhaa Ukrainaan, Nigeriin, Vuoristo-Karabahiin ja kaikkiin muihin paikkoihin, joissa hulluus uhkaa leimahtaa.

Poistettu 9.10.2023 klo 11.45 sana palestiinalainen lauseesta: Vastaavanlainen yllätyshyökkäys tapahtui tarkalleen 50 vuotta sitten ja aloitti jom kippur -sodan.
* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSunnuntain evankeliumi: Uskossa tärkeintä eivät ole ajatukset vaan rakastava luottamus Jumalaan
Seuraava artikkeliKokkolan ruotsalaiseen seurakuntaan nimitettiin ensimmäinen naispappi – nyt tehtävä muutetaan määräaikaiseksi

Ei näytettäviä viestejä