”Nimitys on ekumeenisesti arrogantti” – Kirkollis­kokouksen edustaja-aloite haluaa eroon Kirkko Suomessa -brändistä

Kuvat Helsingin Tuomiokirkon pihalta. Menossa valtiopäivien avajaisjumalanpalvelus 2015

Kirkolliskokouksen käsittelyyn on tulossa edustaja-aloite, jossa ehdotetaan Kirkko Suomessa -nimityksen lakkauttamista kirkon viestinnässä. Aloite pitää evankelis-luterilaisen kirkon itsestään käyttämää brändiä sisällöltään ajastaan jääneenä ja ekumeenisesti kyseenalaisena.

Aloitteessa todetaan, että Suomessa on lukuisia kirkkokuntia ja kristillisiä yhteisöjä, joista Suomen evankelis-luterilainen kirkko on yksi. 2000-luvulla tämä yksi yhteisö on ottanut itsestään käyttöön nimityksen ”Kirkko Suomessa”, josta moni seurakuntayhtymä on tehnyt omia sovelluksiaan, kuten ”Kirkko Helsingissä” tai ”Kirkko Turussa”.

Aloitteessa todetaan, että muotoilulla on pyritty viestin selkeyteen ja tiiviyteen. Allekirjoittajat myöntävät, että tavoite on ollut hyvä ja viestinnällisesti perusteltu. Aloitteen mukaan lopputulos on kuitenkin informatiivisesti hämärä ja ekumeenisesti tahditon, jopa arrogantti, ja perustuu luterilaisen kirkon historiallisesti vahvaan kuvitelmaan omasta erityisasemastaan.

”Selkeyden ja iskevyyden vuoksi kirkkomme antaa – olkoonkin, että luultavasti hyväntahtoisesti – vaikutelman siitä, ettei Suomessa ole muita kirkkoja, tai että luterilainen yhteisö on niiden rinnalla jollakin tavalla erityisin, merkittävin ja voi puhua kaikkien kirkkojen ja kristittyjen äänellä”, aloitteessa kirjoitetaan.

Allekirjoittajien mukaan Kirkko Suomessa -sanapari ei ole vain viestinnällinen yksityiskohta, vaan heijastaa voimakkaasti kirkon itseymmärrystä roolistaan yhteiskunnassa ja muiden kristillisten yhteisöjen rinnalla.

”Jälkikansankirkollinen todellisuus on meille kutsu aiempaa tasavertaisempaan vuorovaikutukseen ja kumppanuuteen muiden kirkkojen kanssa.”

Vaihtoehtoinen, uusi muotoilu voisi aloitteen mukaan olla esimerkiksi ”Ev.-lut. kirkko Suomessa”.

Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous lähettää kirkkohallitukselle toimenpiteitä varten esityksensä siitä, että Kirkko Suomessa -brändi lakkautetaan ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko siirtyy viestinnässään informatiivisempaan sekä ekumeenisesti kestävämpään nimitykseen. Paikallisseurakuntia ja seurakuntayhtymiä rohkaistaan omassa viestinnässään samaan.

Kirkolliskokous kokoontuu Turussa 3.–6.8.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet edustajat Marjaana Toiviainen, Patrik Hagman, Pasi Palmu, Pekka Niiranen, Olli Löytty, Päivi Raunu, Soili Haverinen, Sammeli Juntunen, Jari Kemppainen, Kirsi Hiilamo ja Hannele Karppinen.

Lue myös:

Kymmenien kirkolliskokous­edustajien aloite yrittää palauttaa samaa suku­puolta olevien vihkimisen piispojen pöydälle

Nyt löytyi aloite, jonka allekirjoitti yli puolet kirkollis­kokouksesta – kirkon rukous­elämään halutaan muutosta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

”Nimitys on ekumeenisesti arrogantti” – Kirkolliskokouksen edustaja-aloite haluaa eroon Kirkko Suomessa -brändistä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLapuan piispan­vaaliin asetettiin virallisesti ensimmäiset ehdokkaat
Seuraava artikkeliKirkon karismaattinen liike etsii kesä­tapahtumassaan kontakti­pintaa uus­henkisyyteen

Ei näytettäviä viestejä