Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2016 on myönnetty Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille. Palkinnon myöntänyt komitea kertoo tiedotteessaan, kuinka presidentti Santos on pyrkinyt lopettamaan yli 50 vuotta kestäneen sisällissodan.
Sodassa on kuollut yli 220 000 kolumbialaista, ja se on vienyt kodin liki kuudelta miljoonalta. Komitean mukaan palkintoa on pidettävä myös niiden kolumbialaisten ansiona, jotka eivät ole vastoinkäymisistä huolimatta luopuneet rauhantyöstään. Palkinto on myös osoitettu niille, jotka edustavat sisällissodan lukemattomia uhreja.
Presidentti Santos aloitti rauhanneuvottelut, joiden lopputuloksena syntyi rauhansopimus Kolumbian hallituksen ja FARC-sissien välille. Santos on jatkuvasti etsinyt keinoja edistää rauhan syntymistä, komitea toteaa. Tietoisena sopimuksen kiistanalaisuudesta hän järjesti silti kolumbialaisille tilaisuuden kertoa mielipiteensä rauhansopimuksesta kansanäänestyksessä.
Hienoinen enemmistö 13-miljoonaisesta kansasta vastusti rauhansopimusta, ja tulos luo epävarmuutta Kolumbian tulevaisuudelle, komitea toteaa. Sen mukaan äänestys saattaa pysäyttää rauhan etenemisen, mistä johtuen sisällissota saattaa syttyä uudelleen. Sen takia onkin yhä tärkeämpää, että presidentti Santosin ja FARC-sissien johtajan Rodrigo Londoñon on jatkettava tulitauon kunnioittamista.
Komitea arvioi, että kansanäänestyksen päättyminen ei-äänten voittoon ei väistämättä tarkoita rauhanprosessin kuolemaa. Kansanäänestyksessä ei äänestetty rauhasta vaan rauhansopimuksesta. Presidentti Santos on kutsumassa kaikki osapuolet keskustelemaan siitä, miten rauha voisi syntyä. Tällaisen keskustelun ovat toivottaneet tervetulleiksi myös ei-äänen antaneet. Ongelmana on, että on vaikeaa saavuttaa tasapaino kansallisen sovituksen ja sen takaamisen välillä, että sodan uhrit saisivat oikeutta.
Komitea muistuttaa, että Kolumbian sisällissota on yksi pisimmistä viime vuosikymmenten sisällissodista ja viimeinen jäljelle jäänyt aseellinen konflikti Latinalaisessa Amerikassa.
Vuonna 2015 Nobelin rauhanpalkinnon voitti tunisialainen kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä eli niin sanottu ”Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti” työstään rauhanomaisen demokratiakehityksen eteen.
Kuva: Ivan Valencia / LEHTIKUVA / AFP
Ilmoita asiavirheestä