Syksyn seurakuntavaaleissa kirkkovaltuustoihin ja seurakuntaneuvostoihin pyrkivien ehdokkaiden keski-ikä on hieman yli 53 vuotta. Ehdokkaista alle 30-vuotiaita on 7 prosenttia.
Edellisissä, vuoden 2010 vaaleissa nuoria ehdokkaita oli lähes kymmenen prosenttia. Tähän lukuun päästiin nytkin ainakin joissakin isommissa kaupungeissa, kuten Tampereella, Jyväskylässä ja Rovaniemellä.
– Hienoa, että nuoria on lähtenyt ehdolle, vaikka tietysti heitä voisi olla enemmänkin. Monessa paikassa kuitenkin päästiin siihen kymmeneen prosenttiin, NAVI -verkoston sihteeri Saara Nykänen kommentoi nuorten ehdokkaiden määrää.
Nuorten aikuisten vaikuttamisverkostolla oli tavoitteena, että näissä vaaleissa joka kymmenes ehdokas olisi nuori, ja tähän on Nykäsen mielestä päästy hyvin.
Edellisiä vaaleja markkinoitiin erityisesti nuorille, sillä 16-vuotiaat saivat ensimmäistä kertaa äänestää seurakuntavaaleissa. Tämän syksyn vaalikampanjassa nuoret eivät ole erityisenä kohteena. Saara Nykäsen mielestä Usko hyvän tekemiseen -kampanja puhuttelee kuitenkin myös nuoria aikuisia.
– Saattaahan se, ettei ollut erityisesti nuorille suunnattua kampanjaa, vähän vaikuttaa ehdokasmääriin. Mutta nykyinen kampanja on mielestäni onnistunut.
Nuorten luottamushenkilöiden kohdalla tuodaan usein esiin ikäluokan vilkas liikkuvuus, kun nuoret muuttavat opiskelupaikan perässä toiseen kaupunkiin. Saara Nykäsen mielestä vaara ei kuitenkaan rajoitu pelkästään nuoriin. Moni nuori jättää kirjat omaan kotikaupunkiinsa ja toimii siellä muutenkin aktiivisesti, vaikka opiskelisi muualla.
– Nuorten omat ehdokaslistat ovat tässä suhteessa hyviä, sillä jos joku jättää paikkansa, tilalle nousee toinen nuori, Nykänen sanoo.
NAVI-verkoston kokemusten pohjalta uudet luottamushenkilöt ikään katsomatta tarvitsevat tukea tehtävässään. Seurakunnan hallinto voi olla haastavaa kenelle tahansa ja ilman tukea on vaikea saada varmuutta päätöksentekoon.
– Toivomme, että kun uusien luottamushenkilöiden koulutusta suunnitellaan, siihen otettaisiin mukaan edellisissä vaaleissa uutena läpi päässeitä. Heillä on paras kokemus siitä, millaista tukea tarvitaan.
Ilmoita asiavirheestä