OKM:n laaja rasisminvastainen hanke osoittaa valtionavustuksia myös uskontodialogiin

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää laajan ohjelman vihapuheen ja rasismin ehkäisemiseksi. Ohjelman rahoitus on kuusi miljoonaa euroa. Kymmenen toimenpiteen ohjelmassa on myös kohta, jossa avataan valtionavustushaku tukemaan uskontojen välistä vuoropuhelua.

Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelman esittelyssä sanotaan, että uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset joutuvat usein vihapuheen kohteeksi. Vihapuhe liittyy esimerkiksi leimaaviin yleistyksiin. Yksi keskeisistä keinoista torjua uskonnollisten ryhmien jäseniin kohdistuvaa vihapuhetta on uskontojen välinen vuoropuhelu.

Asiaa valmistelee Opetus- ja kulttuuriministeriössä vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola, jonka tehtäviin kuuluvat muun muassa kirkolliset asiat ja uskonnonvapauskysymykset.

– Tarkempia hakuehtoja ei ole vielä julkistettu. Koska asia on vielä valmistelussa, en voi kertoa siitä enempää. Haku on kuitenkin tulossa auki ennen kesälomia ja sitten hakuehdoista tulee tietoa Opetusministeriön nettisivuille, Hiitola sanoo.

Tämän vuoden budjetissa rasismin vastaisen ohjelman avustus on Hiitolan mukaan samalla momentilla kuin muutkin uskonnolliseen toimintaan tulevat avustukset.

– Meillä on uskontodialogissa suhteellisen vakiintuneita toimijoita, jotka ovat joutuneet toimimaan hyvin pienillä resursseilla. Olemme pitäneet tärkeänä, että ne voisivat saada lisärahoitusta tämän ohjelman kautta, Hiitola sanoo.

Muut toimintaohjelman toimenpiteet liittyvät esimerkiksi opetushenkilöstön koulutukseen, nuorisotyöhön ja liikuntaan. Opetushenkilöstöä koulutetaan erityisesti käymään hankalia keskusteluja liittyen vihapuheeseen, rasistiseen käytökseen ja radikalisoitumiseen. Punainen kortti rasismille -hanketta laajennetaan jalkapallossa ja muissa joukkuelajeissa.

Kasvatuksessa ja opetuksessa tullaan korostamaan jatkossa entistä enemmän monilukutaitoa ja mediakriittisyyttä. Näin parannetaan lasten ja nuorten edellytyksiä ymmärtää vaikeita yhteiskunnallisia kysymyksiä ja osallistua keskusteluun niistä ilman ylilyöntejä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön toimiala tavoittaa Suomen kaikki nuoret koulun, taide-, musiikki- tai liikuntaharrastusten, nuorisotyön ja järjestötoiminnan kautta.

– Siksi ministeriömme on avainroolissa työssä avoimen ja kansainvälisen Suomen puolesta, rasismia ja vihapuhetta vastaan. Syrjintä ei käy, sanoo ministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Kuva: Jukka Granström. Rasismia vastustettiin mielenosoituksessa viime heinäkuussa.

Lue myös:

Lappajärven uusi vt. kirkkoherra Zacharias Onditi: Tietämättömyys ruokkii rasismia

Ihmisoikeusliitto: Puolueilta tarvitaan kovempia keinoja rasismin torjuntaan

Monikulttuurisuustyön asiantuntija: Pelkojen purkaminen ensiarvoisen tärkeää

Kolme kysymystä rasismista: ”Ymmärtää voi ja pitää, hyväksyä ei”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEläketoimijoiden sijoitukset takkuavat – kirkkokin miinuksella
Seuraava artikkeliMedia-ala vastuullisen sanankäytön puolesta: Mieti, miten itse käytät sanoja!

Ei näytettäviä viestejä