Varsinais-Suomen Oripäässä on meneillään Suomen tämän kesän ainoa maatalousnäyttely, OKRA. Neljän päivän aikana useita kymmeniä tuhansia kävijöitä keräävässä näyttelyssä on satojen yritysten ja yhteisöjen ohella mukana myös evankelis-luterilainen kirkko.
Seurakunnan teltalla saa keskustella päivystävien kirkon työntekijöiden kanssa, lepuuttaa väsyneitä jalkoja ja siemailla kylmää mehua.
Myös seurakunnissa huomataan, että talouden taantuma, tukipolitiikan muutos kompasteluineen ja Venäjän-viennin tyrehtyminen ovat ajamassa maatalousyrittäjät selkä seinää vasten. Niin viljelijöiden, lihan- kuin maidontuottajienkin tulot ovat tulleet alas.
Kuitenkin toimintaa pitäisi jatkaa, mikä edellyttää velkojen hoitoa ja myös uusia investointeja. Koneiden, lannoitteiden, rehun, siemenien ja muun tarpeellisen hinnat nousevat kuitenkin jatkuvasti.
Yhtälö on vaikea ja on johtanut myös siihen, että monet vanhat tilat ovat lopettaneet. Toisaalta moni yrittäjä jatkaa vaikeuksista huolimatta.
– On hatunnoston paikka, jos joku Suomessa uskaltaa vielä tuottaa meille ruokaa. Yksilöt joutuvat siinä koville. Kuinka moni uskaltaa ottaa sen riskin? OKRA:ssa mukana ollut Punkalaitumen kirkkoherra Irina Kaukinen sanoo.
Hänen mielestään maataloustuotannossa olisi oltava muitakin arvoja kuin suuruus, tehokkuus ja taloudellisuus.
– Lähiruoka on merkittävä asia. Ja niin kauan kuin kuluttajat ostavat kotimaista ruokaa, sitä myös tuotetaan, Kaukinen sanoo.
Pöytyän seurakunnan kappalainen Juha Dubbe on puolestaan nähnyt tilojen ahdingon omassa seurakunnassaan siten, että viljelijäväestön työpäivät näyttäisivät pidentyneen.
– Moni heistä tekee todella paljon töitä. Siitä syystä heitä ei näy seurakunnan toiminnassakaan niin paljon kuin ennen, Dubbe pohtii.
Hän arvostelee myös kaupan ajoittain harjoittamia elintarvikkeiden suuria hinnanalennuksia.
– Pysyvä halpuuttaminen ei ole tuottajille herkkua. Jos sille tielle lähdetään, pitäisi tuottajienkin voida tehdä omat hankintansa huokeammalla, Dubbe sanoo.
Maataloustuottajien epävarmuus on lisääntynyt
Oripään seurakunta liittyy vuodenvaihteessa Pöytyän seurakuntaan. Vielä itsenäisen Oripään seurakunnan diakonissa Marja Seppälä kertoo, että seurakunnalla on nyt toista kertaa teltta OKRA-maatalousnäyttelyssä.
– Lyhyesti sanottuna me olemme täällä kohtaamassa ihmisiä. Kun heitä seurakunnan teltalla poikkeaa, kyselemme kuulumisia ja kuuntelemme. Osa ihmisistä jää levähtämään teltalle. Olemme jakaneet myös kirjoja ja lapsille on ilmapalloja, Seppälä sanoo.
Seppälä tietää maatalousyrittäjän puolisona, että viljelijäväestön tilanne on huolestuttava.
– Tilakoot ovat kasvaneet, mutta samalla kasvavat investoinnit ja huolenaiheet. Näyttää siltä, että ylipäätään kaikenlainen epävarmuus lisääntyy, Seppälä tietää.
– Esimerkiksi koneiden hankinnasta ja huollosta on tullut todella kallista. Myös kaikenlainen tukipolitiikkaan liittyvä byrokratia on paisunut. Siitä taas seuraa pahimmillaan jopa todellista pelkoa, onko lukemattomat paperit täytetty oikein, kun tarkastaja vierailee. Sellainen kuormittaa ihmistä.
Oripään seurakunnan lastenohjaaja Eeva Korpela päivystää hänkin seurakunnan teltalla. Yksi viljelijäväestöä kohdannut muutos on hänen mukaan se, että isäntä ja emäntä pyörittävät nykyisin yhä suurempia tiloja yksin, ilman entisaikojen maatalouden työvoimaa.
– Lisäksi työstä saatavat katteet ovat pienet. Jos ruisleipä maksaa pari euroa, alkutuottajan osuus on siitä alle kymmenen senttiä, Korpela sanoo.
Seppälän mielestä on tärkeää, että seurakunta on mukana maatalousnäyttelyssä.
– Täällä syntyy paljon erilaisia spontaaneja keskusteluja, kun liikkuu alueella kirkon työntekijän ”paljastavan” pantapaidan kanssa, Marja Seppälä sanoo.
OKRA-maatalousnäyttely käynnistyi Oripäässä keskiviikkona ja päättyy lauantaina. OKRA-näyttely järjestetään aina parillisina vuosina ja aina Oripään pienkonelentokentän alueella.
Kuvat: Jussi Rytkönen. Ensimmäisessä kuvassa Eeva Korpela ja Marja Seppälä, toisessa kuvassa Irina Kaukinen ja Juha Dubbe Oripään OKRA-maatalousnäyttelyssä. Kuvia voi selata klikkaamalla kuvan oikeaa tai vasenta reunaa.
Ilmoita asiavirheestä