Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus moittii Kuopion ja Karjalan hiippakunnan piispaa, metropoliitta Arsenia siitä, kuinka tämä on puhunut julkisuudessa kirkon arkkipiispasta Leosta.
Kirkollishallitus käsitteli Leon Arsenista tekemää työsuojeluilmoitusta 20.8. Istunnon pöytäkirja julkaistiin tänään 28.8.
Samassa yhteydessä käsiteltiin myös kahta muuta Arsenista tehtyä työsuojeluilmoitusta.
Arkkipiispa Leo sanoi kesäkuussa tekemässään työsuojeluilmoituksessa, että hän on kokenut metropoliitta Arsenin suhtautuneen häneen epäasiallisesti vuodesta 2018 lähtien. Leon mukaan Arsenin tämän vuoden toukokuussa medialle antamat haastattelut ovat vahingoittaneet Suomen ortodoksista kirkkoa, arkkipiispan tehtävän hoitoa ja häntä henkilökohtaisesti.
Metropoliitta Arseni kiisti kirkollishallitukselle toimittamissaan vastineissa loukanneensa arkkipiispan kunniaa tai aiheuttaneensa hänelle kärsimystä. Arsenin mukaan hänen lausuntonsa ovat pitäneet paikkansa. Metropoliitta katsoo toimineensa sananvapauden sallimissa rajoissa.
Kirkollishallitus: Työntekijä voi arvostella työnantajaa, mutta asiallisesti
Kirkollishallitus totesi päätöksessään, että julkisyhteisössä johtavassa asemassa olevilta henkilöiltä edellytetään lojaalimpaa toimintaa kuin muilta työntekijöiltä. Tästä huolimatta työntekijä voi esittää sananvapauden nimissä hyvinkin pitkälle menevää työnantajan arvostelua. Kritiikki ei kuitenkaan saa olla asiatonta, eikä sanavapauden varjolla saa esimerkiksi loukata toisen kunniaa.
Kirkollishallitus katsoi, että Arsenin esittämät kannanotot esimerkiksi vaikeuksista keskustella arkkipiispa Leon kanssa ja Leon toiminnasta Karjala-seurassa kuuluvat sananvapauden piiriin. Sen sijaan kirkollishallitus piti moitittavana Arsenin Leosta käyttämiä ilmaisuja ”Leollakin on jo eläke tapissa, eikä tarmokaan ole paras mahdollinen” ja ”jos piispa ei ole penaalin terävin kynä, niin se on ongelma”. Kirkollishallituksen mukaan kummassakin lauseessa vihjataan suoraan arkkipiispan kykenemättömyyteen toimia Suomen ortodoksisen kirkon johtajana heikentyneen terveydentilan ja toimintakyvyn vuoksi.
Koska kritiikki kohdistui henkilöön, sitä voidaan kirkollishallituksen mukaan pitää epäasiallisena, loukkaavana ja hyvän tavan vastaisena. Lisäksi arkkipiispan henkilöön kohdistunut kritiikki on omiaan vahingoittamaan kirkon julkisuuskuvaa ja herättämään huolta kirkon toiminnan asianmukaisuudesta ja tulevaisuudesta, kirkollishallitus totesi.
Kirkollishallitus pyytää metropoliitta Arsenia huomioimaan vastaisuudessa ”toimintansa asianmukaisuuden ja asiallisuuden”. Sananvapautta käyttäessään Arsenin tulee kirkollishallituksen mukaan ottaa huomioon ”hyvän tavan edellytykset” ja ”kirkon etu”.
Ortodoksisen kirkon palvelukeskuksen johtaja Hannele Meskus sanoo Kotimaa24:lle, että kirkollishallituksen linjaus on ohjeellinen koko kirkolle.
Koronaohjeita koskeneet työsuojeluilmoitukset eivät johtaneet jatkotoimiin
Kahdessa nimettömässä työsuojeluilmoituksessa väitettiin metropoliitta Arsenin jatkaneen paimenmatkoja turvallisohjeiden vastaisesti koronapandemian alettua maaliskuussa. Toiminnan katsottiin olleen kirkon antamien ohjeiden vastaista ja läsnä olleiden henkilöiden terveyttä vaarantavaa. Ohjeiden rikkominen liittyi ilmoituksen mukaan muun muassa väkimääriin, turvaväleihin ja ehtoollisjärjestelyihin. Arseni kiisti väitteet.
Kirkollishallitus totesi, että saadun selvityksen perusteella kyseiset työsuojeluilmoitukset eivät antaneet aihetta enempiin toimenpiteisiin.
Pöytäkirja ortodoksisen kirkollishallituksen istunnosta on luettavissa täällä.
Lue myös:
Long Play: Kanoniset lait vaikuttavat ortodoksisen kirkon riitojen ja väärinkäytösten taustalla
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä