Pääkirjoitus: Jos natsiaatteen kanssa flirttailuille ei panna jyrkkää pistettä, pian tulee seuraava

On vakavia asioita, joista voidaan heittää huulta hyvässä seurassa. Sitten on niin vakavia asioita, ettei niistä vitsailla edes luottoväen kesken, saati julkisesti. Näihin jälkimmäisiin kuuluu holokausti.

Suomalaisessa mielessä ei tavallisesti edes käväise ajatus pilkata holokaustia ja sen uhreja. Me sävähdämme hakaristiä emmekä ylistä Adolf Hitlerin tuottamaa kärsimystä ja kauhua.

Siksi keskiviikkoista kuohuntaa elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan luottamusäänestyksestä tuntui pahalta seurata.

Epäluottamus Junnilaa kohtaan nousi eduskunnassa siitä, että hän osallistui Turussa 2019 Kukkavirta-tilaisuuteen, jossa mukana oli uusnatseja ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä. Lisäksi hän on sosiaalisessa mediassa ja vaalimainoksissaan flirttaillut natsisymboliikalla ja kuitannut sen jälkeenpäin huumoriksi.

Junnila pahoitteli jo viime viikolla toimintaansa Facebook-päivityksessään. Hän myönsi laskeneensa leikkiä typerästi ja lapsellisesti. Myöhemmin hän vielä twiittasi tuomitsevansa holokaustin, antisemitismin ja antisemitismiset teot jyrkästi.

JUNNILAN KATUMUS riitti luottamusäänestyksessä kristillisdemokraateille ja kokoomukselle luottamuksen perustaksi. Hallituksen kasassa pitäminen lienee ollut ensisijaista. RKP kuitenkin katsoi Junnilan toiminnan niin arvojensa vastaiseksi, ettei voinut luottamusta tälle antaa.

Tässä kohdin RKP osoitti selkärankaisuutta. Antisemitismin ja natsismin kanssa flirttailussa on kyse niin vakavasta ihmisyyttä uhkaavasta asiasta ja myös Vilhelm Junnilan kohdalla sen verran pitkästä altistumisesta äärioikeistolaiselle ajattelulle, että katumuksesta seuraavaa parannusta on syytä koetella. Sekin on syytä muistaa, että kansainvälisissä yhteyksissä elinkeinoministerin natsiflirttaileva maine ei ole Suomen etu.

”Jos näihin lähtee, pian tulee seuraava”, Riikka Purra perusteli Ilta-Sanomille tänään torstaina sitä, miksi perussuomalaiset eivät vaihda Junnilan tilalle toista ministeriä. Samat sanat voisi sanoa Purralle. Jos natsiaatteen kanssa flirttailuille ei panna jyrkkää pistettä, pian tulee seuraava.

Vilhelm Junnilan onkin nyt syytä kasvaa itseään suuremmaksi ajattelemaan Suomen ja hauraasti kasassa pysyvän hallituksen parasta ja itse erota ministerin tehtävistä.

Lue myös

Ministeri Junnilan eroilmoitus sai uskonnonvapauspaneelin yleisön puhkemaan aplodeihin SuomiAreenalla

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”En ollut tiennyt , että viini voi maistua niin hyvältä” – Kirkkohallituksen eläköitynyt asiantuntija Kari Latvus innostui viininviljelystä
Seuraava artikkeliTällä viikolla sanovat Tero Huvi, Tuija Siltamäki ja Sanna Ukkola

Ei näytettäviä viestejä