Pääkirjoitus: Kun maa järisee, ihminen alkaa kertoa toivon tarinoita

Kuuntele juttu:

Suurten katastrofien aikana ihminen kertoo toivon tarinoita, jotta jaksaisi. Se näkyy nyt uutisissa Turkin ja Syyrian maanjäristyksestä. Toivon tarinoissa raunioiden alta kaivetaan esiin vielä elossa olevia. Erityisen puhuttelevia ovat hengissä selvinneet lapset.

Puhuttelevaa on sekin, että poliittisista kiistoista huolimatta katastrofi tuo ihmisiä yhteen. Avustustyöntekijöitä on tullut Turkkiin kaikkialta maailmasta. Niin Turkin natokiistakumppanit Suomi ja Ruotsi kuin Israel, Venäjä ja talebanitkin ovat tarjonneet apuaan.

Liikuttavana yksityiskohtana voi mainita sen, että yli kolmekymmentä vuotta suljettuna ollut rajaportti Armenian ja Turkin välillä on avattu avustuskuljetuksia varten.

* * *

Poliittinen puhe ei nyt ole Turkissa paikallaan. Sanojen uskottavuus on vähissä, on tekojen aika. Maanjäristysalue on Turkin presidentin Recep Tayyib Erdoğanin ja AK-puolueen vahvaa tukialuetta lukuun ottamatta Diyarbakıria, jossa kurdipuolue HDP on vallalla.

Nähtäväksi jää, miten tilanne vaikuttaa tuleviin vaaleihin. Riittävätkö presidentin anteeksipyyntö liian hitaasta avusta, lupaukset pikaisesta jälleenrakentamisesta ja oikeudenkäynnit rakennuttajia vastaan tyynnyttämään raivon siitä, että katastrofiin ei varauduttu riittävästi?

Voiko mikään maa täysin valmistautua näin suureen katastrofiin? Kuolleiden lukumäärä Turkissa ja Syyriassa on noussut yli 40 000:een ja nousee edelleen.

* * *

Yksi toivon tarina tulee Antakyan kaupungista, jonka tunnemme paremmin historiallisena Syyrian Antiokiana. Se oli aikanaan yksi kristinuskon keskuksista. Maanjäristys pyyhkäisi nyt reilun 200 000 asukkaan kaupungin lähes olemattomiin.

Arvokas Pyhän Pietarin kirkko eli Senpiyer Kilisesi säilyi Antakyassa kuitenkin ehjänä. Se on yksi maailman vanhimmista kirkoista ja nykyään museona. Kirkko on rakennettu kallioluolaan ja sieltä johtaa tunneli vuoristoon. Siksi se on aikanaan ollut hyvä suoja kristityille vainoja vastaan.

Nyt Senpiyer Kilisesi tarjoaa suojaa antakyalaisille, jotka ovat menettäneet kotinsa.

Lue myös

Pääkirjoitus: Älä mene harhaan – Kaikkea tietoa kannattaa kyseenalaistaa, vaikka se olisi mieluistakin

Pääkirjoitus: Millenniaali haluaa tietää, mistä kirkossa on kyse – Vastaukseksi ei riitä toiminta eikä rakennemuutos

Pääkirjoitus: Translain luulisi miellyttävän myös konservatiiveja

Pääkirjoitus: Taas pohditaan eutanasiaa eikä se ole huono asia

Pääkirjoitus: Miksi koululaisia pitäisi suojella siltä, miten toiset uskovat ja ajattelevat?

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliKuvat keskustelevat kuolemasta Kemin taidemuseossa
Seuraava artikkeliEurooppalaisten pääministerien uskonnollisissa taustoissa on kirjoa – Britannian pääministerinä ensimmäistä kertaa hindu

Ei näytettäviä viestejä