Paavi Franciscus otti tänään torstaina vastaan suomalaisen ekumeenisen delegaation. Tapaamisen yhteydessä delegaation johtaja, Espoon piispa Tapio Luoma ja Helsingin katolinen piispa Teemu Sippo luovuttivat paaville viime syksynä julkistetun uusimman suomalaisen luterilais–katolisen dialogiraportin Communion in Growth.
Delegaatioon kuuluivat myös muiden muassa Lapuan piispa Simo Peura sekä Suomen ortodoksisen kirkon Joensuun piispa Arseni. Lisäksi mukana oli Kirkon ulkoasiain osaston viranhaltijoita sekä luottamushenkilöitä.
Tapaaminen on jo kymmenien vuosien takainen jokavuotinen perinne. Se liittyy Pyhän Henrikin päivän muistamiseen Rooman Santa Maria sopra Minervan kirkossa. Noin viikon mittaiseen vierailuun liittyy myös ekumeenisia kokouksia sekä paavin yksityisvastaanotto.
Piispa Luoma luovutti Franciscukselle Espoon hiippakunnan lahjana kaivon, jonka kaivamisen kuivuudesta kärsivään Afrikkaan hoitaa Kirkon Ulkomaanapu.
Englanninkielisessä puheessaan paaville Luoma muistutti, että ”kaivo” tarkoittaa monia asioita.
– Saadaksemme puhdasta vettä meidän on kaivauduttava syvälle maaperään. Tämä muistuttaa ekumeenista pyrkimystä: jos aiomme nauttia uusista näkökulmista yhteiseen kristilliseen uskoomme, meidän on kaivauduttava syvälle kristillisen tradition maaperään. Sellaisessa pyrkimyksessä on mahdollista löytää todellisia aarteita.
Luoma totesi, että kirkkojen yhteiset juuret ovat syvällä historiassa. Joskus on tehtävä kovasti työtä, jotta saavutettaisiin ymmärrys Jumalan rakkauden valtavista seurauksista ja siitä lähetystehtävästä, jonka Jeesus Kristus on antanut kristityille.
– Ekumeenisissa pyrkimyksissämme voimme ammentaa tästä kaivosta ja tuntea, miten inspiroivaa kristillinen uskomme voi olla ja miten yhdessä voimme iloita yhteisestä sitoutumisestamme ylösnousseeseen Herraan.
”Seuraavaksi on puhuttava kirkosta, ehtoollisesta ja virasta”
Italiaksi vastauspuheensa pitänyt paavi Franciscus tervehti Roomassa vierailevaa ekumeenista suomalaisdelegaatiota ja muisteli viime vuoden lopulla päättynyttä yhteistä reformaation merkkivuotta.
– Juuri päättynyt merkkivuosi muistutti ajasta, jolloin kristittyjen ykseys ei ole vielä saavutettu. Tästä seuraa, että luterilaisilla ja katolilaisilla oli vain yksi mahdollisuus viettää yhdessä vuotta 2017: ekumeenisessa kommuuniossa.
Paavi kertoi ottavansa suomalaisdelegaation lahjoittaman dialogiraportin vastaan ilolla ja kiitollisuudella.
– Sen otsikko: ”Kommuunio kasvussa. Julistus kirkosta, ehtoollisesta ja virasta” heijastaa niitä ratkaisevia asioita, joihin ekumeeninen keskustelu voi ja joihin sen pitää nyt suunnata huomionsa
Franciscus korosti, että sen jälkeen kun fundamentaalista kysymyksestä, vanhurskauttamisopista, saavutettiin konsensus, tuon sopimuksen kirkko-opilliset seuraukset on välttämätöntä saada ekumeenisten dialogien asialistalla.
Paavi totesi myös, että suuresti maallistuneissa yhteiskunnissa kirkkojen yhteinen palvelus ekumenialle voi todistaa elävän Jumalan läsnäolosta.
– Aikamme suurin ekumeeninen haaste on se, että me vahvistamme uudelleen Jumala-kysymyksen keskeisyyttä. Sitä, että kysymys ei ole mistä tahansa Jumalasta, vaan Jumalasta, joka näytti kasvonsa meille ihmisessä Jeesus Nasaretilaisessa, Franciscus sanoi.
Koska kysymys Jumalan keskeisyydestä voidaan nyt kohdata kirkkojen välillä yhdessä, on reformaation yhteinen muistaminenkin ollut mahdollista.
– Ei vain käytännöllisenä eleenä, vaan aistimalla syvällisesti usko ristiinnaulittuun ja ylösnousseeseen Kristukseen, usko, josta voimme nyt todistaa yhdessä, paavi Franciscus sanoi puheessaan.
Kuva: Jussi Rytkönen. Odottelua ennen paavin tapaamista. Oikealla Espoon piispa Tapio Luoma, hänen vieressään kardinaali Kurt Koch ja keskellä Lapuan piispa Simo Peura.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.
***
Lue myös:
Suomen Rooman-instituutin intendentti: Tämä on paikka, jossa Eero Huovinen työskentelee edelleen
Vatikaanin radio välittää paavin viestin ympäri maailmaa – toiminta siirtymässä yhä enemmän verkkoon
Ilmoita asiavirheestä