Päivi Räsäsen oikeuden­käynnissä loppu­lausunnot – Syyttäjä: Jos ei voi ilmaista syyllistymättä solvaavuuteen, on parempi olla ilmaisematta

Päivi Räsäsen oikeudenkäynti Helsingin oikeustalolla 14.2.2022

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjolan oikeudenkäynti jatkui tänään 14.2. Helsingin oikeustalossa loppulausunnoilla. Kumpaakin syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsästä vastaan syytteitä on kolme ja Pohjolaa vastaan yksi.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila esitti jäsennellyn lausunnon, jossa hän totesi, että tällaisiin oikeudenkäynteihin ei nyky-Suomessa enää tulisi olla tarvetta, sillä laki kieltää selvästi homoseksuaalien ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden solvaamisen.

Mantila korosti, että Päivi Räsänen saa ajatella mitä haluaa, mutta häntä syytetään nyt siitä, miten hän on ilmaissut uskonnolliset käsityksensä. Syyttäjä katsoi, että Räsänen on käyttänyt homoseksuaalisuudesta ilmaisuja, jotka ovat halventavia. Näitä ovat: kehityshäiriö, epäterve, epänormaali seksuaalinen variaatio, seksuaalinen poikkeavuus, epäterve seksuaalinen tunne-elämä, identiteetin eheytymättömyys ja rikkinäisyys.

Lisäksi Räsänen on syyttäjän mukaan antanut ymmärtää, että homoseksuaalisuuteen liittyy yleisesti moraalittomuutta ja jopa taipumusta lasten hyväksikäyttöön.

– Jos ei voi ilmaista niitä syyllistymättä solvaavuuteen, on parempi olla niitä ilmaisematta, Mantila totesi.

Mantila sanoi, että seksuaalivähemmistöillä ei ole Suomessa siviili- eikä rikosoikeudellista oikeussuojaa ihmisarvoaan loukkaavia puheita vastaan silloin, kun lausumat eivät kohdistu yksilöön vaan ryhmään. Hän vaatikin tässä tapauksessa oikeudelta kiihottamisrikossäädösten tehokasta tulkintaa.

Mantila nosti vaatimuksensa tueksi esiin Euroopan neuvoston raportin sukupuoli-identiteettiin ja sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvasta syrjinnästä sekä Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden komission suositukset Suomelle 2019 -raportin sekä listan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ja Korkeimman oikeuden ratkaisuista.

Räsäsen on syyttäjän mukaan täytynyt ymmärtää ja käsittää käyttämiensä ilmaisujen ja lausumien halventava luonne ja se, että ne ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa ja vahingoittavat homoseksuaalisia yksilöitä.

Räsänen ja Pohjola eivät ole lähteneet korjaamaan verkossa yleisön saatavilla olevia syytteenalaisia lausuntoja, mikä syyttäjän mielestä viittaa siihen, että lausumat on ymmärretty juuri niin kuin Räsänen on tarkoittanutkin.

Puolustus: Räsäsen oikeusturva heikentynyt

Puolustuksen loppulausunnossa Räsäsen avustaja, lakimies Matti Sankamo sanoi, että syyttäjä on esiintynyt oikeudessa eri tavoin kuin kirjoitettu syyte antaa ymmärtää. Sankamon mukaan Mantila ei ole maininnut syytekohtia vaan ”lukenut Mooseksen kirjaa ja tivannut tulkintoja”.

– Joudun perustamaan tämän loppulausunnon nyt enemmän kirjalliseen syytteeseen ja syyttäjän loppulausuntoon, koska siinä syyttäjä ottaa ensimmäistä kertaa kantaa syytteeseen. Tämä heikentää vastaajan oikeusturvaa.

Sankamo totesi, ettei syyttäjän esittämillä raporteilla ole merkitystä kyseisen oikeudenkäynnin kannalta. Myöskään syyttäjän esittämille tulkinnoille ja arviointiperusteille ei Sankamon mukaan löydy perusteita rikoslaista eikä sen käytännöistä eikä syyttäjä ole pätevä esittämään tulkintaa teon yksilöpsykologisista vaikutuksista.

– Tässä huomioidaan rikoslaki ja sen perustelut sekä EIT:n oikeuskäytäntö, Sankamo sanoi.

Puolustus kiisti kaikki kolme Räsäseen kohdistuvaa syytettä ja totesi, että Räsänen pitää kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina. Räsänen on puolustuksen mukaan ollut kannattamassa lakialoitetta, jossa homoseksuaalisuus lisättiin maininnaksi kiihottamispykälään.

Sankamo sanoi, että Suomessa sanan- ja uskonnonvapaus on laajempaa kuin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin edellyttää, ja totesi, että korkein oikeus on lähtenyt korkealla kynnyksellä rajoittamaan sananvapautta lähinnä tilanteissa, joissa on yllytetty vihaan ja väkivaltaan. Sankamon mukaan uskonnonvapauteen kuuluu oikeus julkisesti lausua omat uskomuksensa eli kertoa julki, mikä on oikein tai väärin oman uskonnon mukaisesti.

Syyttäjä ei Sankamon mukaan ole näyttänyt, että Räsänen on toiminut loukkaamistarkoituksessa.

Oikeudenkäynti jatkuu Ylen osuudella

Juhana Pohjolan avustaja, varatuomari Jyrki Anttinen puolestaan moitti syyttäjää siitä, että tämä pyrkii laajentamaan rikoslain tulkintaa perustuslailla vaatiessaan kiihottamispykälän tehokasta tulkintaa. Hän viittasi tällä siihen, että syrjintä on kriminalisoitu perustuslaissa mutta ei rikoslaissa.

– En ole koskaan nähnyt sellaista, että perustuslain pohjalta syytetään, hän ihmetteli.

Oikeudenkäynti päättyi rangaistusvaatimusten käsittelyyn. Syyttäjä vaatii Päivi Räsäselle rangaistukseksi 120 päiväsakkoa ja Juhana Pohjolalle 60 päiväsakkoa. Yhtä syytettä koskeva panfletin julkaisseelle Luther-Säätiölle syyttäjä vaatii 10 000 euron yhteisösakkoa. Pohjola on syytteessä pamfletin julkaisijan ominaisuudessa.

Anttisen mukaan yhteisösakon vaatimus on kohtuuton ottaen huomioon sen, että Luther-Säätiö on yleishyödyllinen yhdistys, joka ei jaa voittoa, vaan tulot käytetään uskonnollisen toiminnan mahdollistamiseen.

Oikeudenkäynnissä seuraa ensi torstaina 17.2. käsittely Ylen osalta siitä, että syyttäjä vaatii Ruben Stillerin ohjelman poistamista yleisön saatavilta.

Helsingin käräjäoikeuden osalta oikeudenkäynti päättyy tuomioon, joka annetaan Päivi Räsäselle ja Juhana Pohjolalle tiedoksi 30.3. kello 13.

Juhana Pohjola ja Päivi Räsänen ovat oikeudenkäynnin syytetyt.

Päivi Räsänen tapasi häntä tukevia mielenosoittajia oikeustalon edustalla.

Lue myös:

Syyttäjä vaatii Päivi Räsäselle sakkoja – Ylelle vaatimus poistaa Räsäsen kommentit ohjelmasta

Päivi Räsänen Kotimaalle: Yllätyin, että syyttäjä vei kysymykset Raamatun tulkinnan tasolle

Kolumni: Synti ja häpeä, Räsänen ja syyttäjä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Päivi Räsäsen oikeudenkäynnissä loppulausunnot – Syyttäjä: Jos ei voi ilmaista syyllistymättä solvaavuuteen, on parempi olla ilmaisematta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Keskitien kulkija ei edusta enemmistön käsitystä siitä, miten kirkon pitää ratkaista eri­mielisyytensä
Seuraava artikkeliKenttä­piispa Pekka Särkiö vieraana Piispan kysely­tunnilla Radio Deissä, aiheena muun muassa Ukraina

Ei näytettäviä viestejä