Kanadaa ovat viime viikkoina ravistelleet alkuperäiskansojen entisistä sisäoppilaitoksista tehdyt hautalöydöt ja niiden kanssa samoihin aikoihin roihunneet kirkkopalot.
Kuninkaallisen ratsupoliisin upseeri havaitsi tulen hehkua Pentictonissa sijaitsevalta Sacred Heartin kirkolta 21.6. yöllä yhden aikaan. Paikan päälle päästyään hän näki kirkon olevan ilmiliekeissä. Vain pari tuntia myöhemmin poliisi sai ilmoituksen 40 kilometrin päästä palavasta St. Gregoryn kirkosta.
Kumpikin yli satavuotias katolinen kirkko paloi maan tasalle. Molemmat sijaitsivat alkuperäiskansojen mailla, ja 21.6. on Kanadassa kansallinen alkuperäiskansojen päivä. Asiasta kertoi muun muassa CNN.
”Kirkko on poissa. En nähnyt muuta kuin tuhkaa, raunioita ja soraa. Miten näin voi käydä? Mitä tapahtui? Mitä minä nyt teen? Tunsin itseni avuttomaksi ja voimattomaksi”, Sacred Heartin rauniot nähnyt isä Sylvester Obi Ibekwe viestitti seurakuntalaisilleen.
Viisi päivää myöhemmän palokunta yritti sammuttaa St. Ann’sin katolista kirkkoa alkuperäiskansojen mailla Upper Similkameenissa. Vain tuntia myöhemmin poliisille kerrottiin, että lähellä paloi Chopakan katolinen kirkko. Molemmat kirkot tuhoutuivat täysin. St. Paulin anglikaaninen kirkko onnistuttiin pelastamaan.
Poliisi pitää paloja epäilyttävinä, mutta ei ota kantaa syttymissyihin. Vaikka virallista yhteyttä ei ole vahvistettu, palojen oletetaan yleisesti liittyvän viime aikoina Kanadasta löydettyihin hautoihin.
Lapset pakotettiin sisäoppilaitoksiin
Alkuperäiskansojen lapsille tarkoitetun Kamloopsin sisäoppilaitoksen alueelta Brittiläisestä Kolumbiasta löydettiin toukokuussa 215 lapsen jäännökset. Siitä alkaen alkuperäiskansojen johtajat ja sisäoppilaitosten entiset oppilaat ovat vaatineet Kanadan viranomaisia tutkimaan tapahtumia kaikissa entisissä sisäoppilaitoksissa.
Näitä eri kirkkojen valtion tuella ylläpitämiä sisäoppilaitoksia oli Kanadassa vuosina 1880–1996 kaikkiaan yli 130. Neljä viidestä oli katolisen kirkon yläpitämiä. Lisäksi Kanadassa oli alkuperäisväestölle myös sellaisia kirkkojen ylläpitämiä oppilaitoksia, jotka eivät saaneet valtion tukea.
Kanadan alkuperäisasukkaiden oli luovutettava lapsensa näihin kouluihin. Maan totuus- ja sovintokomission raporttien mukaan arviolta 150 000 lasta pakotettiin sisäoppilaitoksiin, joissa heidän oli luovuttava omasta kulttuuristaan ja omaksuttava kristinusko ja joissa monet myös joutuivat väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi sukupolvi toisensa jälkeen.
Neljätuhatta lasta katosi
Kesäkuun alussa Manitoban provinssissa Brandonin sisäoppilaitoksen alueelta paikannettiin 104 mahdollista hautaa. Kesäkuun lopulla Saskatchewanin provinssista Marievalin sisäoppilaitoksen hautausmaalta löydettiin 751 merkitsemätöntä hautaa ja Brittiläisestä Kolumbiasta entisen St. Eugenen lähetyskoulun lähistöltä 182 ihmisruumiin jäännökset.
Tietoa siitä, mihin haudatut olivat kuolleet, ei ole. Mahdollisia kuolinsyitä ovat aliravitsemus ja kulkutaudit. Tiedossa kuitenkin on että sisäoppilaitoksiin lähetetyistä alkuperäiskansojen lapsista reilut neljätuhatta katosi läheisiltään tietymättömiin.
Viime viikolla paloi jälleen kolmessa kirkossa. Kahdelle ei koitunut merkittävää vahinkoa, mutta St. Jean Baptisten seurakunnan kirkko Morinvillessa Albertassa tuhoutui täysin.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau on CBS:n mukaan vaatinut paavi Franciscusta tulemaan Kanadaan ja pyytämään anteeksi katolisen kirkon osuutta alkuperäiskansojen sisäoppilaitoksissa kokemaan väkivaltaan ja hyväksikäyttöön. Kanadan valtio ja muut asianosaiset kirkot ovat jo esittäneet anteeksipyynnön alkuperäiskansoille.
Vatikaanin tiedotteen mukaan Kanadan katolinen piispainkokous suunnittelee parhaillaan paavin ja alkuperäiskansojen tapaamista, johon tulisivat mukaan heimojen vanhimmat, entiset sisäoppilaitosten oppilaat ja nuoria ympäri Kanadaa. Tapaamisen on tarkoitus toteutua vielä tämän vuoden aikana.
Paavi Franciscus itse otti kantaa Kanadan tilanteeseen 6.6. angelus-rukouksessaan Kamloopsin hautalöydön jälkeen. Hän totesi surullisen löydön lisäävän tietoisuutta menneestä kivusta ja kärsimyksestä.
– Jätämme Herran huomaan kaikkien niiden lasten sielut, jotka ovat kuolleet Kanadan sisäoppilaitoksissa ja rukoilemme Kanadan surun murtamien alkuperäiskansojen perheiden ja yhteisöjen puolesta, paavi sanoi.
Albertan alkuperäiskansojen suurpäälliköllä Arthur Noskeylla on kuitenkin The Starin mukaan tiukkaa sanottavaa paaville.
– Älä astu jalallasikaan Kanadan maaperälle. Anteeksipyynnöllä ei ole mitään merkitystä.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Palavia kirkkoja ja merkitsemättömiä hautoja – totuus Kanadan alkuperäisväestön kadonneista lapsista paljastuu
Ilmoita asiavirheestä