Suomalaiset teologit ja luonnontieteilijät vaativat yhteisessä kannanotossaan nopeaa toimintaa ilmastonmuutoksen haittojen lieventämiseksi. Vaadittavat muutokset ovat niin suuria, että niiden aikaansaaminen vaatii sekä luonnontieteellistä osaamista että ihmistieteellistä ymmärrystä. Ilmastonmuutos haastaa ihmiskuntaa maailmankatsomuksellisella tasolla.
– Ongelmien juuret ovat elämäntavassa, joka perustuu siihen, että jatkuvasti halutaan lisää aineellista hyötyä. Elämän mielekkyyttä ja yhteiskunnan menestystä ei enää voida mitata kulutuksen kasvamisella. Tarvitaan todellisuuskäsityksen muutosta, jossa elämän mielekkyys syntyy pikemminkin merkityksellisistä suhteista toisiin ihmisiin ja ympäröivään todellisuuteen, puheenjohtajana toimiva Espoon piispa Tapio Luoma toteaa.
Teologit ja luonnontieteilijät painottavat, että kehityksen suuntaa on muutettava ripeästi, jotta entistä laajemmat ongelmat voitaisiin välttää.
– Meillä on vain neljäkymmentä vuotta aikaa tehdä suuri parannus, varoittaa ryhmän toinen puheenjohtaja, akatemiaprofessori Markku Kulmala.
– Talouskasvun on tapahduttava ympäristön asettamissa rajoissa. Energiatehokkuutta on lisättävä ja energian kulutusta vähennettävä. Jotta tämä olisi mahdollista, on yhteiskunnassa pyrittävä kohtuuden hyveeseen.
Teologien ja luonnontieteilijät muistuttavat samalla siitä, että ympäristöosaamisen kasvattaminen tarjoaa myös taloudellisia mahdollisuuksia.
Kannanotto on syntynyt luonnontieteilijöiden ja teologien keskusteluryhmässä. Seitsemäntoista luonnontieteilijän ja teologin ryhmä on kokoontunut yhteisiin keskusteluihin kahden vuoden ajan. Keskusteluissa on käsitelty erilaisia tieteenaloja yhdistäviä aiheita, kuten luonnontieteen ja uskontojen suhdetta, ihmiskäsitystä ja tieteellistä kieltä. Eniten ryhmää on puhuttanut ilmastonmuutos.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Arkkipiispa lähetti ilmastoaiheiset terveiset hallitusneuvotteluihin
Keskustelua uskonnosta ja tieteestä laajennetaan yhdysvaltalaissäätiön rahoilla
Ilmoita asiavirheestä