Pauliina Rauhalan Taivaslaulu nähdään kahdessa teatterissa

Pauliina Rauhalan
Taivaslaulu-romaanin dramatisointi nähdään alkusyksystä sekä Tampereen Työväen Teatterin (ensi-ilta 29.8.) että Oulun kaupunginteatterin (12.9.) näyttämöillä. Romaani kertoo vanhoillislestadiolaisen perheen arjesta, uskosta ja jaksamisesta.

Kummakin esityksen on dramatisoinut romaanin pohjalta Seija Holma. Kantaesityksen Tampereen Työväen Teatterissa ohjaa Heidi Räsänen ja Oulun kaupungin teatterin esityksen Heta Haanperä.

Lestadiolaisperheen elämästä ja nuoren parin kasvamisesta vanhemmuuteen kertovaan tarinaan oli tärkeä tarttua juuri Oulussa, sanoo Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen
Ylen haastattelussa.

Ohjaaja Heta Haanperä puolestaan kertoo Ylelle, että näytelmää varten on tehty paljon mielenkiintoista pohjatyötä.

– Meillä on ollut mukana ihmisiä liikkeen sisältä ja ulkopuolelta. He ovat yrittäneet saada meidät käsittämään, millaista on olla lestadiolainen. Termi etninen lestadiolaisuus on tullut tutuksi. Se on elämäntapa, johon kasvetaan, eikä se verho voi koskaan täysin avautua muille.

Pauliina Rauhala kertoi Tamperelainen-lehden haastattelussa viime keväänä, että luki ja kommentoi romaaninsa teatteriversiota. Erityisesti hän sanoi kommentoineensa näytelmän uskonnollista kieltä.

Rauhala myös sanoi toivovansa, että teatteriversiossa säilyy romaanin rakkautarina.

– Taivaslaulussa on monia teemoja kuten naiseus, äitiys, vanhemmuus ja kasvu. Toivon, ettei niitä typistetä vain yhdeksi. On myös tärkeää, että tarinan uskonnollista puolta käsitellään monesta näkökulmasta.

Taivaslaulun kantaesitys on Tampereella, koska sieltä oltiin Rauhalaan ensin yhteyksissä.

– Kontakti tuli Tampereelta ensin, ja täällä oli työryhmä jo valmiina, joten järjestys on hyvä näin. Minulle on kuitenkin tärkeää, että näytelmä tulee myös Ouluun.

Pauliina Rauhalalle on myönnetty Taivaslaulusta Kiitos kirjasta -palkinto ja Gummeruksen Kaarlen palkinnon. Taivaslaulu valittiin myös Vuoden kristilliseksi kirjaksi 2013. Lisäksi se on saanut kirjabloggaajien Varjo-Finlandian.

Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Lue myös:

Taivaslaulu-romaani pohtii lestadiolaista uskoa ja suurperheiden jaksamista

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIrja Askola laati rukouksen uusille koululaisille
Seuraava artikkeliKuukauden protesti ei tuottanut tulosta – viranomaiset poistivat ristin kirkon katolta Kiinassa

Ei näytettäviä viestejä