Perheasioiden sovittelua teetetään lainvastaisesti kirkon varoilla

kirkko ja rahapino205

– Olemme pari vuotta yrittäneet käydä keskusteluja, että kaupunki maksaisi perheasioiden sovittelusta, mutta sopimukseen ei ole päästy. Keskustelut on taas käynnistetty tänä vuonna, sanoo Kuopion perheneuvottelukeskuksen johtaja Irene Venejärvi.

Kuopion kaupungin lastensuojelupäällikön Marketta Kolarin mukaan tulevan vuoden talousarviossa on varattu rahaa perheasioiden sovitteluun.

– Aiempina vuosina on käynyt niin, että se summa on jäänyt sieltä lopulta pois. Asia on tärkeä, mutta ehkä siinä on tämä perinne vähän rasitteena. Kun aiemmin kaupunki ei ole kustannuksiin osallistunut, niin miksi nyt yhtäkkiä pitäisi ryhtyä osallistumaan. Lain kirjainta ei ole täytetty Kuopiossa niin kuin ei monessa muussakaan kunnassa. Hyvää tahtoa on, rasitteena on taloustilanne, Kolari sanoo.

Kajaanissa kaupunki maksoi perheneuvottelukeskukselle könttäsummaa 2000-luvun alusta saakka. Rahalla ostettiin palvelu kirkkoon kuulumattomille kuntalaisille.

– Sopimus kaupungin kanssa päättyi kesäkuun lopussa. Asiaan on tarkoitus palata ensi vuoden keväällä sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän kanssa, kertoo Aune Hiltunen Kajaanin perheneuvottelukeskuksesta.

Kirkon perheneuvottelukeskuksista 33:lla on aluehallintoviraston myöntämä lupa avioliittolain mukaiseen perheasioiden sovitteluun. Kirkkohallituksen perheasioiden koulutussihteerin Tero Pulkkisen mukaan sovittelu on kuntalaisille uskonnosta tai kirkon jäsenyydestä riippumatta ilmaista. Kirkolle 45 minuutin mittainen sovittelukäynti maksaa paikkakunnasta riippuen 50 eurosta ylöspäin tapaamiskertaa kohden. Pienemmillä paikkakunnilla se tarkoittaa vuosittain muutamien tuhansien taloudellista panostusta. Isommissa kaupungeissa kustannukset kohoavat Pulkkisen mukaan kymmeniin tuhansiin.

Tarkkaa käsitystä siitä, kuinka moni kunta jättää maksamatta lakisääteisestä sovittelusta, ei Pulkkisen mukaan ole.

– Valtakunnallista kartoitusta ei ole tehty. Joillakin paikkakunnilla kunta maksaa, monilla paikkakunnilla ei maksa ja kirkko tekee sovittelua hyväntekeväisyytenä. Emme ole toistaiseksi ottaneet sitä ongelmaksemme vaan olemme ajatelleet, että perheneuvonta nousee kirkon omasta missiosta. Sovittelua on tehty niillä resursseilla mitä meillä on ja olemme ottaneet vastaan sen mitä on kunnilta saatu, Pulkkinen sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Askola veti armeija-asun päälleen
Seuraava artikkeliEnglanninkielisen seurakuntatyön toivotaan lisäävän monikulttuurisuutta

Ei näytettäviä viestejä