Perheneuvonnan maksullisuus harvinaista

Rauman seurakunta aikoo Länsi-Suomi -lehden mukaan tehdä perheneuvonnan palvelut maksulliseksi kirkkoon kuulumattomille.

Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasiat yksikön johtaja Päivi Kähkösen mukaan maksullista perheneuvontaa kirkkoon kuulumattomille on ennestään vain Porin seurakunnassa.

Lisäksi Kajaanissa kunta on korvannut Perheasiain neuvottelukeskukselle kirkkoon kuulumattomien käyntejä könttäsummana, mutta kunta sanoi sopimuksen irti kesäkuun lopussa. Johtaja Aune Hiltusen mukaan kevään aikana on tarkoitus neuvotella uudelleen kunnan kanssa perheasioiden sovittelukäyntien korvaamisesta jatkossa.

Porin perheasiain neuvottelukeskuksen maksullisuus puolestaan juontuu jo 1980-luvulle, kertoo asiantuntijatyötä johtava perheneuvoja Marjatta Kaartinen.

– Meiltä sai apua kirkkoon kuulumaton pariskunta, joka kummasteli sitä, etteivät saanet maksaa palvelusta. He eivät maksaneet kirkollisveroa joten halusivat korvata palvelun muuten. Heidän aloitteestaan vein asian johtoryhmään ja määrittelimme yksikköhinnat palveluille.

Päivi Kähkösen mukaan neuvottelukeskuksissa lähtökohtana on diakoninen ja avun antaminen perustuu avun tarpeeseen eikä siihen, kuuluuko autettava kirkkoon vai ei. Yleensä keskuksissa ei edes kysytä kirkon jäsenyyttä.

Kähkösen mukaan seurakunnat joutuvat taloudellisen tilanteen tiukentuessa tekemään vaikeita valintoja sen suhteen, mitä he voivat ihmisille tarjota.

– On surullista, jos tässä tilanteessa ryhdytään karsimaan palvelujen piiristä niitä ihmisiä, joiden parissa kirkko toteuttaa diakonista tehtäväänsä.

Jos perheasiain neuvottelukeskus tekee yhteistyötä kunnan kanssa, ei seurakunta Kähkösen mukaan yksin voi päättää toiminnan maksullisuudesta kenenkään kohdalla. Hieman yli puolet neuvottelukeskuksista on solminut jonkinlaisen sopimuksen kunnan kanssa, jolloin kunnat osallistuvat toiminnan rahoittamiseen. Rauman seurakunnalla ei ole sopimusta kunnan kanssa.

Kähkönen toivoo, että jatkossakin perheneuvonnan paljon kysyttyjä palveluita voitaisiin tarjota mahdollisimman monille.

– Mitä useammat kuuluvat kirkkoon, sitä paremmin kirkko pystyy palvelemaan kaikkia ihmisiä, toteaa Kähkönen.

Lue Länsi-Suomen uutinen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHeinimäki: ”Ihminen on kuin Gin tonic”
Seuraava artikkeliArkkihiippakuntaan uusia rovasteja

Ei näytettäviä viestejä