Kotimaa24 kertoi aiemmin tällä viikolla Feministinen kirkko -liikkeen avoimesta kirjeestä, joka oli vastine piispainkokouksen selontekoon avioliitosta.
Mutta mikä on Feministinen kirkko -liike?
Tasa-arvo- ja sukupuolikysymyksiin keskittyvä liike on väljä ryhmittymä, joka määrittelee blogisivustollaan tavoitteekseen ajaa feminististä agendaa kirkon sisällä. Sen Facebook-ryhmässä oli syyskuun puolivälissä runsaat sata moderaattoria. Kiinnostuksensa sivuun oli ilmoittanut noin 560 ihmistä. Yhdistystä liike ei ole perustanut.
Sysäys liikkeen syntymiselle oli Facebookin suljetussa Feministiryhmässä elokuussa käyty keskustelu rippikoulujen sukupuolirooleista, kertoo liikkeen perustajajäseniin kuuluva Matias Uusisilta.
Hän oli muutaman tuttavansa kanssa suunnitellut ryhmän perustamista jo pidempään. Taustalla olivat kokemukset seurakunnissa vallalla olevista sukupuolirooleista ja niissä ylläpidettävistä stereotypioista.
Uusisilta on 23-vuotias kirkon nuorisotyönohjaaja. Hänen mukaansa Feministinen kirkko -liikkeessä on mukana sekä kirkon työntekijöitä että muita kiinnostuneita. Yksi liikkeen tavoitteista on tuottaa kirkon työntekijöille materiaalia sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä. Lisäksi ryhmä aikoo julkaista vetoomuksia ja järjestää tapahtumia.
”Pyrimme tuomaan vähemmistöjen äänen kuuluviin kirkossa käytävässä keskustelussa informoimalla kirkon työntekijöitä sukupuolisensitiivisyydestä sekä herättämällä keskustelua kirkon sukupuolikäsityksistä. Haluamme kokonaisvaltaisesti puolustaa koko luomakunnan monimuotoisuutta ajamalla ihmisoikeuksien toteutumista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisällä”, Uusisilta kirjoittaa liikkeen blogissa.
Hän lisää Kotimaa24:lle, että vähemmistöjen asioista keskusteleminen ei tarkoita, että enemmistöä alistettaisiin.
Uusisilta kirjoittaa, että feministiset liikkeet ovat olleet nousussa 2010-luvulla, mutta niin on myös feminismin ja tasa-arvon vastainen liikehdintä.
”Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustetaan ja vastustetaan mediassa kovemmin kuin koskaan aikaisemmin. Myös rasismin ja vihapuheen nousu on herättänyt tarpeen puolustaa jokaiselle yksilölle kuuluvia kiistämättömiä ihmisoikeuksia.”
”Oikea aika feministiselle kirkolliselle liikkeelle on juuri nyt”, Uusisilta kirjoittaa.
Hän toteaa liikkeen blogissa ryhmän olevan tietoinen siitä, että kristillisten kirkkojen sisälle rakentuu mahdollisuus sortoon. Uusisilta huomauttaa, että kristinusko on kuitenkin aina sisältänyt myös vastakulttuurisen kutsun väkivallattomuuteen ja radikaaliin rakkauteen.
Uusisilta kertoo Kotimaa24:lle vastustaneensa itse aiemmin tasa-arvoista avioliittolakia.
– Myöhemmin aloin kokea, ettei lähimmäisenrakkaus löytynytkään fundamentalistisesta raamatuntulkinnasta.
Lue myös:
Feministinen kirkko -liike: Kirkon johdon punnittava uudelleen vihkimis- ja siunaamiskysymystä
Ilmoita asiavirheestä