Piispa Häkkinen: Luonnollisesti minua kiinnostaa, miten maailmanloppu kytkettiin Kauneimpiin joululauluihin

Yle Uutiset kertoi torstaina Lauritsalan kirkossa Lappeenrannassa viime sunnuntaina vietetystä Kauneimmat joululaulut -tilaisuudesta, jossa kirkkoherran puhe herätti hämmennystä. Lauritsalan seurakunnan kirkkoherra Pentti Berg liitti puheessaan maailmanlopun vuoteen 2040.

Berg on kirjoittanut maailmalopun mietteistään myös seurakunnan verkkosivuilla julkaistussa blogissa.

Kotimaa24 kysyi Mikkelin piispalta Seppo Häkkiseltä, mitä hän ajattelee syntyneestä kohusta. Häkkinen kommentoi asiaa myös Ylen alkuperäisessä jutussa.

– Koko asia on paisunut turhankin suureksi. Minuun on ollut yhteydessä yksi tilaisuudessa ollut, ja ymmärtääkseni myös Ylen toimitukseen vain yksi ihminen. Tähän mennessä asiasta on uutisoitu Ylen lisäksi ainakin MTV:llä, iltapäivälehdissä ja Etelä-Saimaassa, Häkkinen toteaa.

Piispa Häkkinen valittelee työntäyteistä viikkoaan. Perjantaiaamuun mennessä hän ei ollut vielä ottanut yhteyttä kirkkoherra Bergiin.

– Tarkoitukseni on ystävällisesti keskustella Kauneimpien joululaulujen puheen sisällöstä. Luonnollisesti minua kiinnostaa, miten kirkkoherra on kytkenyt maailmanlopun teeman joululaulutilaisuuteen.

Tunnelatauksen ja odotusten ymmärtäminen on peruslähtökohta

Seppo Häkkinen sanoo, että hänen oman kokemuksensa mukaan Kauneimmat joululaulut on puhujalle haastava tehtävä. Tilaisuudessa on erityinen tunnelma ja osallistujien odotukset ovat korkealla. Paikalla on iältään, elämäntilanteeltaan ja uskonnäkemyksiltään hyvin erilaisia ihmisiä.

– Kauneimmat joululaulut tarjoaa mahdollisuuden liittyä puheessa uskon ydinkysymyksiin, adventtiin ja jouluun, lähetystyöhön ja moniin muihin aiheisiin, Häkkinen sanoo.

Häkkinen itse puhuu perjantaina Mikkelin tuomiokirkon Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa kahden lehtiotsikon pohjalta: ”Joulu on peruttu” (Länsi-Savo 15.10.) ja ”Joulu on pelastettu” (Savon Sanomat 28.11.).

Häkkisen mukaan joulun ja siihen liittyvän erityisen tunnelatauksen ja odotusten ymmärtäminen on peruslähtökohta, kun seurakunnassa järjestetään jouluajan tilaisuuksia.

– Tämä ei koske ainoastaan puheita, vaan ylipäänsä tilaisuuksien järjestelyjä ja ohjelmasisältöjä. Kyse on osaamisesta, ammatillisuudesta ja laadusta.

Luterilaisuudessa on suhtauduttu pidättyvästi lopunaikojen ennustuksiin

Kirkkoherra Pentti Bergin puheessa tuli esille maailmanloppu. Siinä ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista, sillä oppi lopunajoista eli eskatologia on aina kuulunut kristilliseen uskoon, Häkkinen toteaa.

– Siksi myös viimeisistä tapahtumista, maailmanlopusta ja Jeesuksen paluusta täytyy julistuksessa puhua. Kirkkovuodessa on aikoja, jolloin nämä teemat ovat erityisesti esillä. Kirkkovuoden lopun lisäksi muun muassa adventtiaikana – toisena adventtisunnuntaina – tulevat eskatologiset kysymykset esille.

Häkkinen korostaa, että julistajan kannattaisi pitää mielessään kaksi asiaa maailmanlopusta puhuessaan.

Ensimmäinen on se, että luterilaisuudessa on suhtauduttu pidättyvästi lopunaikojen ennustuksiin ja niiden tulkintaan tai maailmanlopun ja Jeesuksen paluun ajankohdan tietämiseen.

– Toiseksi se, että tärkeämpää kuin pohtia maailmanlopun ajankohtaa, on olla valmis niin Jeesuksen paluuseen kuin ihmisen omaan ”maailmanloppuun”, joka voi tulla milloin vain. Valmiina olemme, kun suhteemme lähimmäisiin ja Jumalaan on kunnossa. Siksi kristillisessä uskossa syntien anteeksipyytäminen ja -saaminen on niin keskeistä, Häkkinen sanoo.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Yle: Kirkkoherra julisti Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa maailmanloppua vuodelle 2040

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYle: Kirkkoherra julisti Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa maailmanloppua vuodelle 2040
Seuraava artikkeliTutkimus: Nuorille miehille pappeus on johtamista, naiset painottavat rinnalla kulkemista

Ei näytettäviä viestejä