Piispainkokous hyväksyi eilen keskiviikkona uuden rippikoulusuunnitelman.
Suuri ihme – Rippikoulusuunnitelma 2017
otetaan virallisesti käyttöön toukokuun alussa 2017 ja siirtymäaikaa on lokakuun alkuun 2018.
Kirkkohallituksen vs. rippikouluasiantuntija Jari Pulkkinen kannustaa seurakuntia tarttumaan uuteen suunnitelmaan soveltuvin osin heti kun mahdollista.
Uudistuksessa painottuvat Pulkkisen mukaan erityisesti kokonaisvaltainen kristillinen ihmiskäsitys, nuorten osallisuus, yhteisöllisyys ja nuorilähtöisyys. Raamatun ja ehtoollisen merkitystä korostetaan aiempaa enemmän. Monipuolinen, avoin ja turvallinen hengellisyys halutaan luontevaksi osaksi rippikoulun arkea.
– On tärkeää, että nuoret saavat peilata Raamattua suhteessa omaan elämäänsä. Toki Raamattuun liittyvät tiedolliset näkökulmatkin kuuluvat rippikouluun, mutta kyse on ennen kaikkea vuoropuhelusta nuoren oman elämän ja kristinuskon keskeisten sisältöjen välillä, Pulkkinen sanoo.
Nuorten osallisuutta korostetaan
Uuden suunnitelman mukaan yksi rippikoulun tavoitteista on nuorten osallisuuden, kuulluksi tulemisen ja vaikutusmahdollisuuksien varmistaminen. Osallisuuden korostus näkyy konkreettisesti esimerkiksi siinä, että jatkossa seurakuntia kannustetaan ottamaan ehtoollinen osaksi rippikoulun arkea jo alusta alkaen.
Tavoite on, että nuoret käyvät puolen vuoden rippikoulun aikana ehtoollisella useita kertoja. Tarkoitus on oppia osallistumalla.
Seurakuntia kannustetaan kutsumaan rippikouluosallisuuteen myös nuorten perheitä ja kummeja.
– Tässä parhaat käytännöt muotoutuvat varmasti paikallisesti. On tasapainoiltava kahden asian välillä. Toisaalta rippikoulu on nimenomaan nuoren oma juttu. Toisaalta se nähdään uudessa suunnitelmassa myös osana perhe- ja aikuistyötä, Pulkkinen pohtii.
Vanha rippikoulusuunnitelma oli vuodelta 2001.
Kuva: Minerva Seppälä
Lisää aiheesta ensi viikolla ilmestyvässä Kotimaassa.
Lue myös:
Espoon hiippakunnassa koulutetaan uuteen rippikoulusuunnitelmaan valtion varoin
Ilmoita asiavirheestä